Print this page

Koľko dostávajú top novinári v BBC už nebude tajomstvom Foto: Omédiách.com

Britská televízna a rozhlasová spoločnosť BBC zverejní mzdy svojich najlepšie platených pracovníkov a vôbec prvýkrát vo svojej histórii bude podliehať vonkajšiemu regulátorovi, ktorý dozerá na komerčné médiá.

Počíta s tým program reforiem, ktorý dnes predstavila britská vláda.

Vláda v správe uviedla, že BBC zverejní mzdy všetkých vedúcich pracovníkov, ktorí zarábajú viac ako 150.000 libier ročne, a všetkých svojich hviezd, ktoré dostávajú cez 450.000 libier za rok. Na spoločnosť má prvýkrát za 94 rokov svojej existencie dohliadať vonkajší regulačný úrad, a síce telekomunikačný regulátor Ofcom.

Ďalšou novinkou je zrušenie terajšieho správneho orgánu BBC Trust, ktorý spravuje príjmy z koncesionárskych poplatkov a chráni verejný záujem v BBC. Nahradí ho nová správna rada, ktorej členmi budú aj ľudia menovaní vládou. Vládny plán počíta so šiestimi jej kandidátmi. Ďalších osem členov bude menovať BBC.

"BBC je jednou z najväčších inštitúcií v tejto krajine. Je naším prvoradým záujmom zabezpečiť, že BBC bude naďalej prekvitať v mediálnom prostredí, ktoré sa od poslednej revízie charty pred desiatimi rokmi zmenilo na nepoznanie," povedal minister kultúry, médií a športu John Whittingdale, keď predstavoval takzvanú bielu knihu reforiem.

BBC je v Británii jednotkou v televíznom a rozhlasovom vysielaní a tiež v internetovom spravodajstve. Jej služby sa každý týždeň dostanú odhadom k 97 percentám Britov. Z ročného koncesionárskeho poplatku 145,50 libry, ktorý odvádzajú všetky domácnosti s televízorom, má BBC zaručený príjem 3,9 miliardy libier. Akékoľvek zmeny podnik vytrvalo odmieta a tvrdí, že by klesla jeho obľuba u verejnosti.

Podľa kritikov je však BBC rozbujnenou organizáciou, ktorá utláča svojich rivalov, napríklad tým, že poskytuje bezplatné a rozsiahle webové spravodajstvo, takže veľa komerčných mediálnych skupín má problém so spoplatnením svojho obsahu. Podľa iných kritikov je spôsob, akým BBC pokrýva udalosti, politicky zaujatý. Na tom, či sa BBC prikláňa skôr k pravej alebo naopak k ľavej časti spektra, sa ale kritici nezhodujú. Niektorí poslanci vládnych konzervatívcov obviňujú BBC, že prijíma ľavicové postoje. BBC to popiera.

Generálny riaditeľ BBC Tony Hall vyjadril potešenie nad tým, že najnovšia správa poskytuje BBC garantovaný príjem na najbližších 11 rokov. Ohradil sa však proti návrhom ohľadom nového riadiaceho orgánu.