Print this page

Za špionáž dostal exprezident doživotie, dvaja novinári trest smrti Reprofoto: YouTube ESC

Trest doživotného väzenia vyniesol dnes súd v Káhire nad bývalým egyptským prezidentom Muhammadom Mursím (64) v prípade, ktorý sa týka špionáže pre Katar.

V tej istej kauze súd potvrdil trest smrti pre šiestich údajných Mursího spolupracovníkov, medzi ktorými sú dvaja novinári arabské televízie Al-Džazíra. Proti všetkým verdiktom sa možno odvolať, informovala agentúra AP.

Mursí bol hlavným obžalovaným v kauze odovzdania tajných dokumentov Kataru týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Predbežné rozsudky smrti dostala šestica obžalovaných v máji, dnes ich mal súd potvrdiť, alebo zrušiť po konzultáciách s egyptským veľkým muftím, ktorého názor nie je pre súd záväzný.

Novinári boli súdení v neprítomnosti. Al-Džazíra poprela, že by niektorí z jej zamestnancov spolupracoval s Mursího vládou.

Doživotný trest, ktorý v Egypte zodpovedá 25 rokom väzenia, dostali tiež Mursího bývalý šéf kabinetu a bývalý tajomník. Mursí a jeho niekdajší tajomník boli navyše odsúdení ešte na 15 rokov väzenia za menej závažné previnenia. Šestica spoluobžalovaných potom dostala trest smrti za špionáž. Celkovo dnes stálo pred súdom 11 obžalovaných.

Muhammad Mursí zvíťazil s podporou islamského Moslimského bratstva v roku 2012 v prvých demokratických prezidentských voľbách po páde autoritárskeho režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete 2013 Mursího zvrhol vojenský puč, ktorý viedol súčasný prezident Abdal Fattah Sísí.

Katar bol Mursího zástancom, Egypt preto viní túto krajinu z podpory teraz zakázaného Moslimského bratstva. Túto sunnitskú organizáciu považujú od vlaňajška niektoré krajiny za teroristickú.