Kde končí stratená batožina?

Čo sa stane so 70 000 kusmi batožiny, ktorú letecké spoločnosti denne stratia? Asi budete prekvapení, ale pre niektorých ľudí sú stratené kufre zdrojom obživy. Na tom, čo sa v nich dá nájsť, dokážu slušne zarobiť.

Ako sa dá na stratenej batožine zarobiť sa dozviete od skúsených expertov v relácii Bitky o batožinu, ktorú vysiela Discovery Channel každý pondelok o 21:00.

Každý z nás z času na čas niekam cestuje, či už je to pracovná cesta alebo dovolenka, potrebujeme sa tam nejako dostať. Asi najbežnejší spôsob prepravy na väčšie vzdialenosti je ísť lietadlom. Väčšinou všetko prebieha bez problémov, skontrolujú vám doklady, odložíte si batožinu, nastúpite do lietadla a po príchode si vaše tašky opäť vyzdvihnete a pokračujete v ceste. Alebo nie?
Občas sa stane, že na letisku niečo pomýlia a vaša batožina sa zrazu vydá na okružnú cestu po svete. Vtedy je scenár vašej cesty úplne iný... vystúpite z lietadla a v príletovej hale čakáte spolu s ostatnými cestujúcimi na svoju batožinu. Začnú sa objavovať prvé kufre a vy pozeráte pomedzi hustú stenu z nedočkavých cestovateľov a vyhliadate ten váš. Postupne sa ľudská barikáda pred vami zmenšuje, až nakoniec ostanete sami pri prázdnom páse a vtedy vám to dôjde – stratili mi kufor! Potom nasledujú dlhé vybavovačky, telefonáty na letisko, maily, vyplňovanie formulárov a samozrejme čakanie, kým sa vaše veci šťastne dostanú späť domov. Ale čo keď sa už nedostanú? Finančnú stratu vám síce zaplatí poisťovňa, ale čo vaše veci? Kde sú a čo sa s nimi stalo?
Uvažovali ste niekedy nad tým, čo sa deje so stratenou batožinou, ktorá sa nevrátila k svojim majiteľom? Predstavte si, že každých 6 mesiacov sa tisícky stratených kufrov a tašiek, ktorými by ste naplnili niekoľko telocviční dostávajú do dražby o veľké peniaze. Možno sa pýtate prečo by sa niekto zaujímal o vaše staré spodné prádlo, či napoly minutý opaľovací krém a ešte bol ochotný za to zaplatiť. Znie to zvláštne, ale je to tak, na rôznych miestach po celom svete sa pravidelne draží stratená batožina zozbieraná na letiskách. Okrem kufrov sa do dražby dostávajú aj drobnosti, ktoré na letiskách, či v lietadlách zabudli alebo stratili cestujúci. Tieto maličkostí sa potom dražia v niekoľko litrových igelitových vreciach. Takéto vrece môže obsahovať čokoľvek od lacných suvenírov z dovolenky až po zlaté šperky, či drahé hodinky.
Bitky o batožinu
Každodenne sa milióny ľudí premelú letiskovými halami a vystriedajú v lietadlách po celom svete. To znamená obrovské množstvo vecí, ktoré letiskami prejdú každý deň. A v takej kope predmetov sa určite nájde aj dosť cenností. Teraz to už nevyzerá ako taký zlý nápad, zmocniť sa niekoho stratených veci, však? Problém je len v tom, že na týchto aukciách batožiny kupujete vlastne mačku vo vreci – najskôr kúpite, až potom sa pozriete, čo vo vnútri. Je to teda celé o šťastí alebo je v tom nejaký trik?

Seriál sleduje štyroch prešibaných špecialistov na aukcie, ktorí cestujú po celom svete, skupujú stratenú batožinu a celkom dobre na tom zarábajú. Stretnete sa s Laurencom a Sally Martinovcami, on je bývalý letecký inžinier, ona manažérka káblovej televízie a momentálne vlastnia Štúdio starožitností v Kalifornii. Okrem toho sa v relácii objaví bývalý reklamný pracovník Billy LeRoy, tiež majiteľ obchudu so starožitnosťami a 25- ročný šialenec Mark Meyer, ktorý začal s aukciami, keď mal 16 rokov. Každý týždeň budete môcť pozorovať týchto obchodníkov pri práci a sledovať ich stratégie. Billy si myslí, že ťažký kufor znamená, že vnútri je viac než len oblečenie. Martinovci sa sústreďujú sa príručnú batožinu, pretože v tej ľudia najčastejšie prenášajú osobné veci ako šperky. No a Mark, ten zas dáva prednosť kvalitným značkovým taškám, ktoré už majú niečo za sebou – tak sa vraj pozná, že bývalý majiteľ mal peniaze a cestoval do zaujímavých destinácií. Ktorý z nich má pravdu a na aukciách výhodne nakúpi? A koľko sa dá vlastne zarobiť na obsahu cudzieho kufra? To všetko ukážu Bitky o batožinu!