Print this page

Hlavnú cenu šiesteho ročníka najvýznamnejšej európskej súťaže nahrávok folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu 2013 získal príspevok Duo pre jedného z produkcie Ruskej televíznej a rozhlasovej vysielacej spoločnosti. Z výberu nahrávok rozhlasovej produkcie členských štátov Európskej vysielacej únie (EBU) v oblasti autentického a štylizovaného folklóru za posledné dva roky porota pod vedením profesora Oskára Elscheka udelila tri zvláštne ceny, ktoré vyzdvihujú mimoriadnu úroveň nahrávok.

Príspevok Švédskeho rozhlasu Nysnabben bol ocenený za živú nahrávku. Za umeleckú interpretáciu udelila medzinárodná porota cenu nahrávke Dievčenská zábava v Šomodskej župe z produkcie Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku z Maďarska. Zvláštnu cenu poroty získala aj RTVS za najúspešnejšiu kolekciu nahrávok.

Organizátori festivalu odovzdali ceny Grand Prix Svetozára Stračinu 2013 na záverečnom galakoncerte vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v piatok 22. marca o 18-tej hodine, ktorý v priamom prenose odvysielalo Rádio Regina. Na galakoncerte vystúpili špičkové telesá - Ľudová hudba a speváci folklórneho súboru Technik z Bratislavy, Ľudová hudba a speváčky SĽUK-u a hudobná skupina Banda.

Do súťaže bolo prihlásených 60 súťažných nahrávok z 20 krajín (Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Fínsko, Grécko, Chorvátsko, Indonézia, Írsko, Kuba, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Srbsko, Španielsko, Švédsko a Ukrajina). Súťažné príspevky hodnotila 12-členná medzinárodná porota. Na podujatí, ktoré organizuje RTVS v spolupráci s EBU a Spoločnosťou sveta Stračinu, sa zúčastnili experti zo Švédska, Srbska, Ruska, Rumunska, Poľska, Írska, Maďarska, Nemecka, Českej republiky, Chorvátska a Slovenska.

Grand Prix Svetozára Stračinu 2013 vo svojom vysielaní podporilo Rádio Regina, ktoré prinášalo priame vstupy zo súťaže, relácie či rôzne publicistické príspevky a rozhovory s organizátormi o histórii a súčasnosti festivalu. Rádio Regina sa k súťaži vráti aj v najbližších týždňoch a predstaví najzaujímavejšie nahrávky šiesteho ročníka.

Súťažná prehliadka Grand Prix Svetozára Stračinu sa koná v Bratislave pravidelne ako bienále od roku 2003. Nadväzuje na tradíciu medzinárodného festivalu PRIX DE MUSIQUE FOLKLORIQUE DE RADIO Bratislava, ktorý Slovenský rozhlas organizoval v rokoch 1970 - 1993. Jeho 16 ročníkov si získalo koncom minulého storočia obrovskú prestíž doma aj v zahraničí.