Print this page

Spoločnosť SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) oznámila, že satelit SES-6 bol s využitím nosnej rakety Proton Breeze M spoločnosti International Launch Services (ILS) úspešne vynesený do vesmíru včera o 15:18:31 hod. miestneho času (o 11:18:31 hod. stredoeurópskeho času). Po 15 hodinách a 31 minútach letu bol satelit SES-6 raketou Proton Breeze M vypustený priamo na geostacionárnu orbitálnu dráhu.

Po úspešnom vypustení satelitu spoločnosť SES tiež oznámila, že získala nového kľúčového zákazníka – brazílsku telekomunikačnú skupinu Oi, s ktorou podpísala významnú dlhodobú zmluvu o poskytovaní DTH služieb (Direct-to-Home, priamo do domácností) v Brazílii. Na základe tejto zmluvy sa Oi stáva zároveň aj najväčším užívateľom satelitnej kapacity novej družice.

„Vypustením tohto satelitu získala skupina Oi prístup k dôležitej kapacite a to práve v čase, keď môžeme naše platené televízne služby pozdvihnúť na novú úroveň," hovorí James Meaney, Chief Operating Officer skupiny Oi. „Umožní nám to uspokojiť potreby našich zákazníkov rozšírením ponuky programov, vrátane programov vo vysokom rozlíšení."

„Táto veľmi dôležitá dohoda týkajúca sa využitia satelitnej kapacity väčšiny transpondérov v Ku-pásme na satelite SES-6 umožňuje skupine Oi uviesť na brazílsky trh novú DTH platformu," povedal Romain Bausch, prezident a CEO spoločnosti SES. „Zmluva so skupinou Oi znamená pre nás významný posun na tomto dôležitom a dynamicky rastúcom trhu a zároveň ukazuje, ako výrazne satelity podporujú telekomunikačné spoločnosti vo vývoji a poskytovaní rôznych hybridných triple a quad play služieb. Včasné nahradenie satelitu NSS-806 a zvýšenie kapacity aj v C-pásme navyše odzrkadľuje naše silné zameranie sa na trhy Latinskej Ameriky ako aj na rozvoj dôležitej satelitnej polohy na orbitálnej pozícii 40,5°W."

Satelit SES-6 nahrádza pôvodný satelit NSS-806 na primárnej orbitálnej pozícii 40,5°W, pričom zabezpečí plynulé poskytovanie už existujúcich služieb ako aj rozšírenie o kapacitu v C-pásme pre región Latinskej Ameriky a Karibiku. Nový satelit primárne pokrýva Severnú Ameriku, Latinskú Ameriku, Európu a Atlantický oceán. Satelit SES-6 vyrobila spoločnosť EADS Astrium vo francúzskom Toulouse s využitím platformy Eurostar E3000. Samotný satelit váži 6,1 tony a nesie 43 transpondérov v C-pásme a 48 transpondérov v Ku-pásme. Po uvedení do prevádzky bude mať rozpätie 40 m a počas svojho 15-ročného životného cyklu bude disponovať výkonom 13 kW.

„Za úspešné vypustenie satelitu SES-6 by sme radi poďakovali našim partnerom – spoločnostiam Astrium a ILS. Je to už 53. satelit našej globálnej flotily SES, ktorý poskytuje významné rozšírenie kapacity na strategickej orbitálnej pozícii pokrývajúcej celú Ameriku a umožňuje poskytovanie DTH služieb divákom v Brazílii ako aj káblovej distribúcie v regióne Latinskej Ameriky a Karibiku. So skupinou Oi budeme pri nasadzovaní a spúšťaní nových služieb pre brazílske publikum úzko spolupracovať," uzatvára Romain Bausch, prezident a CEO spoločnosti SES.