Print this page

Nezodpovednosť niektorých Slovákov, ktorí zatajili návrat z postihnutej oblasti pri príznakoch ochorenia pred ošetrujúcim lekárom bola už počas včerajšieho dňa viackrát medializovaná.

 

Krízový štáb nariadil povinnú 14 dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z najviac postihnutých krajín - Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey. V karanténe budú spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti.

Za nerešpektovanie nariadenia môže byť občanovi uložená pokuta do výšky 1650 eur!

Upozorňujeme, že vedomé zamlčanie takýchto skutočností môže viesť ku škode, za ktorú tieto osoby môžu niesť zodpovednosť. Polícia teda bude vždy skúmať aj možné vyvodenie trestnej zodpovednosti.

KARANTÉNA

? Čo je karanténa? Byť v domácej izolácii znamená zdržať sa sociálnych kontaktov, pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie a akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie.

?Aký je postup? Každý, kto sa bude vracať z Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórei, je povinný kontaktovať svojho všeobecného lekára a informovať ho o pobyte v zahraničí, ktorý ho informuje o ďalšom postupe.