Print this page

Občianske združenie Klub generálov Slovenskej republiky, ktorý združuje aj generálov Policajného zboru so smútkom, ale aj so znepokojením prijal správu o smrti generála PZ Mgr. Milana Lučanského.V tejto súvislosti chceme v prvom rade vysloviť hlbokú a úprimnú sústrasť jeho rodine, ktorú nemôžeme vzhľadom na epidemiologickú situáciu prejaviť osobne.

 Generál Milan Lučanský zastával rôzne riadiace funkcie v útvaroch boja proti organizovanej kriminalite, bol 1. viceprezidentom Policajného zboru, generálnym riaditeľom Sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR a od júna 2018 do augusta 2020 zastával funkciu prezidenta Policajného zboru. Mnohí z členov Klubu, ale podľa reakcií v tlačí aj mnohí prokurátori a policajti, koaliční aj opoziční politici hodnotili jeho úsilie v boji s organizovaným zločinom vysoko pozitívne. Niet pochýb o tom, že prispel k odhaleniu a usvedčeniu nemalého počtu páchateľov závažných zločinov. Poznali sme ho ako priameho človeka a odhodlaného bojovníka proti zločinu. Veľmi nás preto prekvapilo jeho stíhanie, zatknutie a vzatie do väzby po tom, čo sa po dohode s príslušnými policajnými zložkami začiatkom decembra vrátil z Chorvátska, aby sa dostavil na výsluch a vysvetlil všetky podstatné skutočnosti majúce vzťah k jeho trestnému stíhaniu.

Bez ohľadu na to, či sú podozrenia voči generálovi Lučanskému dôvodné, následné udalosti, ku ktorým došlo vo väznici v Prešove, ktoré viedli k smrti generála Lučanského vyvolali množstvo otáznikov a vyžadujú si dôsledne vyšetrenie celej smutnej udalosti. Vec nemožno považovať za uzavretú tým, že politickú zodpovednosť prevzal generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže, náš kolega generál Ing. Milan Ivan.

Vyzývame generálneho prokurátora SR a znalcov z odboru súdneho lekárstva, aby dôsledne vyšetrili udalosti, ku ktorým došlo krátko po uväznení generála Lučanského 9. decembra a po jeho návrate do prešovskej väznice 29. decembra 2020 a s výsledkami zoznámili verejnosť.

V Bratislave 4.1.2021