Print this page

Od stredy 17. februára by mali všetci cestujúci, ktorí prichádzajú z akejkoľvek krajiny, povinne nastúpiť do 14-dňovej karantény. Pred prekročením hraníc budú musieť vyplniť registračný formulár. Ponúknutá im bude aj možnosť nastúpiť do štátnej karantény. Najskôr na 8. deň budú objednaní na RT-PCR test. Výnimku budú mať pendleri.

Minister zdravotníctva neodporúča ľuďom cestovanie do zahraničia a ani dovolenky. Predpokladá, že keďže na hraniciach budú kontrolovať vyplnený formulár eHranica, budú sa tvoriť kolóny.

Pendleri budú potrebovať PCR alebo antigénový test nie starší ako sedem dní.

 

Osoby, ktoré v ostatných 14-tich dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko, a nepreukážu sa negatívnym RT-PCR testom vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín /v prípade ČR a Rakúska môže ísť aj o negatívny antigénový test nie starší ako 72 hodín/, musia ísť do domácej izolácie. Osoba bude najskôr na ôsmy deň testovaná, v prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. Ak sa osoba testovania nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, izolácia jej končí po 14 dňoch.

Deti do 10 rokov nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.
Po príchode z ostatných krajín ste povinní nastúpiť do izolácie

Osoby, ktoré v ostatných 14-tich dňoch navštívili iné ako vyššie uvedené krajiny, musia ísť do domácej izolácie a najskôr na ôsmy deň podstúpiť testovanie RT-PCR metódou. Izoláciu ukončujú iba obdržaním negatívneho výsledku testu. Nie je možné ju ukončiť bez testovania a ani jej predísť predložením negatívneho výsledku testu na COVID-19.

Deti do 10 rokov ani v tomto prípade nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Vo všetkých prípadoch sa osoby prichádzajúce na Slovensko musia najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko zaregistrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica.