Print this page

Strana HLAS - sociálna demokracia vyzýva vládu, aby upravila vakcinačnú stratégiu a umožnila ľuďom slobodný výber vakcíny.

Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencií podpredseda strany HLAS – SD a poslanec NR SR Richard Raši. Podľa neho tento krok nielen zvýši ochotu ľudí nechať sa zaočkovať, ale štát bude presne vedieť, aké vakcíny má kontrahovať a kam ich má distribuovať a ľudia budú mať informáciu o tom, kedy sa dostanú na rad. Táto situácia bude výhodná pre všetkých.

Ak máme zaočkovať 60% obyvateľov Slovenska, k dnešnému dňu potrebuje vakcínu ešte 2,35 milióna ľudí, povedal Raši. „Ľudia musia očkovaniu dôverovať a k tomu prispeje aj slobodný výber vakcíny. Médiá sú plné správ, že ľudia sa hromadne z očkovania odhlasujú a štát ich nedokáže presvedčiť, tak jediná možnosť je dať im vybrať si,“ vyhlásil poslanec. Podľa neho by do očkovacej čakárne malo pribudnúť nové políčko - akou vakcínou je človek ochotný sa zaočkovať a môže vyklikať buď všetky, alebo si vybrať iba niektoré. „Samozrejme, od výberu očkovacej látky bude závisieť, kedy príde na rad, pretože preferovať treba starších občanov, ale keď sa v priebehu niekoľkých dní otvorí čakáreň pre všetkých a ľudia si vyklikajú, akú vakcínu chcú, štát môže dať ľuďom aj informáciu typu - vybrali ste si vakcínu od Pfizeru, ale vzhľadom na váš vek je pred Vami v čakárni milión ľudí, takže na rad prídete až o tri mesiace. Ak by ste si vybrali inú vakcínu, na rad môžete prísť už dnes. Aj toto môže byť pre ľudí motivačné a každý si sám vyhodnotí, či podstúpi riziko čakať niekoľko mesiacov, alebo sa dá zaočkovať inou látkou, vyhlásil Raši. On sám je očkovaný Astrou Zenecou a pri očkovaní sa držal hesla – najlepšia vakcína je tá, ktorú môžem dostať hneď.

„A ak sa bude na Slovensku očkovať aj Sputnikom V, čo verím, že sa bude, ľudia by mali mať možnosť vybrať si aj túto vakcínu. Samozrejme, s upozornením, že ide o neregistrovanú vakcínu a musia tam byť uvedené všetky riziká, ktoré očkovaním touto látkou ľuďom môžu hroziť,“ uzavrel Raši. Zároveň zdôraznil, že štát takto bude vedieť, koľko ľudí sa chce dať očkovať iba Sputnikom V a odkiaľ sú a presne im vydistribuuje tieto vakcíny tam, kam treba. „A možno nám nebude treba nakúpiť dva milióny dávok, možno bude stačiť niekoľko stotisíc a ušetríme státisíce eur,“ dodal R. Raši.