Print this page

Rešpektovaná medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc vo svojej správe týkajúcej sa Slovenska pre rok 2021 ocenila zavedenie verejných vypočutí kandidátov do Rady pre vysielanie a retransmisiu ako „krok správnym smerom.“

Podrobnosti o hodnotení: Slovensko v rebríčku slobody tlače kleslo, v hodnotení kritizujú Matovičove útoky na novinárov

Väčšiu transparentnosť voľby do kontrolnej mediálnej rady inicioval predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský a parlament novelu zákona schválil v septembri minulého roku. „Napriek tomu, že sme mohli postupovať podľa starých pravidiel, rozhodli sme sa celý proces výberu urobiť transparentnejšie a zapojiť verejnosť. Otvorili sme tým dvere expertom a nie iba politickým nominantom, tak ako to bolo v minulosti. Verím, že aj takto sme pomohli k tomu, aby mali novinári a médiá väčšiu právnu istotu a mohli svoju prácu robiť slobodnejšie,“ zhodnotil Kristián Čekovský (OĽANO). „Som rád, že túto zmenu k lepšiemu ocenili aj Reportéri bez hraníc.“

Slovensko sa napriek tomu oproti minulému roku zosunulo o dve priečky a obsadilo 35. miesto, na ktorom bolo aj v roku 2019. Reportéri ako hlavný dôvod uvádzajú "čakanie na spravodlivosť", a to najmä v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kde je napriek odsúdeným vrahom objednávateľ stále neznámy. Obvinený Marián Kočner, ktorý si odpykáva 19-ročný trest za falšovanie zmeniek, bol v tomto prípade oslobodený a čaká sa na verdikt Najvyššieho súdu SR. Problémom sú podľa organizácie aj meškajúce zmeny v mediálnom zákone a opatrenia týkajúce sa verejnoprávnej RTVS. Ich prijatie ovplyvnila pandémia. Ministerka kultúry Natália Milanová avizuje, že nový mediálny zákon ministerstvo pripravuje a predloží ho v najbližších mesiacoch. „Cieľom je ukotviť ochranu novinárov a ich zdrojov, či definovať činnosť novinárov. Pôjde o prelomovú legislatívu, ktorá dá novinárom a médiám pri ich práci základnú právnu istotu, aby novinárom bolo umožnené pracovať nezávisle a objektívne,“ vysvetlila Natália Milanová (OĽANO).

Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský v reakcii na meškajúce opatrenia týkajúce sa RTVS pripomína, že má pripravenú novelu zákona o zriadení Etickej komisie, ktorá zlepší ochranu a postavenie redaktorov vo verejnoprávnom médiu.

„RTVS chceme postupne reformovať. V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali zmeniť aj financovanie a podmienky voľby generálneho riaditeľa RTVS, čo by sme chceli zmeniť ešte tento rok,“ dodáva Kristián Čekovský. Reportéri bez hraníc v správe spomínajú aj verbálne útoky na novinárov s poznámkou, že tie najhoršie prichádzajú od opozície. Predseda Smeru-SD Robert Fico hovoril na sklonku roka vo svojom videu o tom, ako niektorí novinári musia "pykať". Natália Milanová, Kristián Čekovský, ale aj minister vnútra Roman Mikulec naopak v ostatnom období odsúdili medializované prípady vyhrážania sa, či podozrenia zo sledovania novinárov a označili ich za neprijateľné.

Slovensko obsadilo v rebríčku Slobody tlače pre rok 2021 lepšiu pozíciu ako Česko (40. miesto), Poľsko (64. miesto), či Maďarsko (92. miesto), ale aj Taliansko, USA alebo Chorvátsko. Z ďalších európskych krajín zaznamenalo pokles o 2 miesta napríklad Nemecko, či Slovinsko, ktoré si pohoršilo o štyri priečky. Čelné miesta v rebríčku obsadili tradične škandinávske štáty.