Print this page

Potraviny KRAJ podporia strednú školu, kde sa vyučuje odbor včelárstvo – adoptujú si 80 úľov Foto: Kraj

Moderná sieť potravín KRAJ dbá o kvalitu života na Slovensku. Aj preto naďalej pokračuje v aktivitách zameraných na podporu včelárskeho remesla. Celkovo si za tri roky adoptovala už 163 úľov, z ktorých kvalitný med putuje na pulty predajní. Tentoraz nadviazala spoluprácu so školou, ktorá vyučuje odbor včelárstvo.

Vedeli ste, že len nedávno, v roku 2017, vyhlásilo OSN Svetový deň včiel? Ten pripadol na 20. mája a jeho úlohou je upozorniť na dôležitosť včiel v ekosystéme. Nielenže včely prispievajú k opeleniu viac ako 170-tisíc rastlinných druhov, ale na výrobu jedného kilogramu medu musia nazbierať nektár z miliónov kvetov, pričom nalietajú vzdialenosť rovnajúcu sa štvornásobnému obletu okolo Zeme (obvod Zeme je 40 075 km). Počet včiel v prírode však rapídne klesá. Práve kvôli tomuto dôvodu sieť potravín KRAJ neprestáva vo svojich aktivitách zameraných na podporu včelárstva na Slovensku.

Foto: Kraj

V rámci projektu Med z našich úľov nadviazala spoluprácu so Strednou odbornou školou Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorá ako jediná na Slovensku vyučuje odbor včelárstvo. „Rozhodli sme sa podporiť túto školu, ako aj jej študentov v štúdiu včelárstva. Ide o jedinečný odbor na Slovensku, ktorý sa vyučuje v Banskej Bystrici. Chceme im pomôcť mať kvalitné pomôcky a prostredie, kde sa vyučia tomuto krásnemu remeslu, čo bude mať v konečnom dôsledku osoh pre celú spoločnosť,“ uviedol marketingový manažér KRAJa Marek Koštrna.

Foto: Kraj

V rámci spolupráce si sieť potravín KRAJ tento rok adoptovala 80 úľov v horárni v Nízkych Tatrách, o ktorú sa študenti spomínanej školy starajú. Z včelnice bude produkovaný agátový lesný med, a vďaka kočovaniu včiel na juh Slovenska aj agátový. Medy z tejto lokality vyrobené študentmi strednej školy nájdu zákazníci KRAJa na pultoch vybraných predajní. Výťažok z predaja medu bude slúžiť na ďalšiu podporu rozvoja včelárskeho remesla na Slovensku. Od roku 2019 tak KRAJ celkovo podporuje už 163 úľov z troch včelníc na Slovensku. Medzi včelárov, s ktorými už KRAJ spolupracuje, patria Igor Štvrták z dedinky Vysoká na východnom Slovensku a Tatiana Kamenská z Banskej Bystrice.

Projekt Med z našich úľov pokračuje i naďalej. Aj v súčasnosti KRAJ hľadá poctivých včelárov z celého Slovenska. V prípade, že poznáte včelára, ktorý by mal záujem o spoluprácu so sieťou potravín KRAJ, vyplňte formulár na webe.