Print this page

Infekčnejší delta variant ochorenia Covid-19 (ďalej len „delta variant“) sa nielen výrazne rýchlejšie šíri, no môže sa prejaviť aj čiastočne inými príznakmi. Strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. To môže viesť k podceneniu príznakov a ďalšiemu šíreniu ochorenia.

Infekčnejší delta variant sa postupne rozširuje vo väčšine krajín sveta. Na Slovensku naďalej dominuje alfa variant pandemického SARS-Cov-2 vírusu. Sekvenovaním vzoriek bolo už aj u nás potvrdených niekoľko desiatok prípadov delta variantu (35 prípadov k 12.7.2021). Zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začali epidemiologické vyšetrovanie a prijali protiepidemické opatrenia. Rizikom tohto variantu je jeho výrazne vyššia infekčnosť. Čiastočne sa môžu líšiť aj príznaky.

Skúsenosti a štúdie z krajín, kde už je delta variant rozšírený, ukazujú, že príznaky tohto variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu, či alergiu. Typickou je bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka. To môže často u ľudí vyvolať presvedčenie, že ide iba o bežné prechladnutie. Strata chuti a čuchu nemusí byť tak častým prejavom. Ďalším príznakom môžu byť aj hnačky. Delta variantom sa častejšie infikujú aj mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a ochorenie šíriť ďalej.

Diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a ochorenie vylúči či potvrdí až RT-PCR test. „Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje.,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. Ako dodala, v letnom období je časté, že ľudia majú napr. nádchu, bolesti hlavy spôsobené pobytom v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch, keď sú vonku horúčavy. Pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test. Delta variant od zatiaľ dominujúceho alfa variantu odlíši až následná sekvenácia.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení. Na riziká netreba zabúdať ani počas dovolenky, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. Po návrate z cudziny je potrebné dodržať všetky stanovené postupy. Zaregistrovať sa cez formulár eHranica (okrem výnimiek) a dodržať prípadnú izoláciu a testovanie. Šírenie infekčnejšieho delta variantu len vyzdvihlo dôležitosť očkovania proti COVID-19.

Časté príznaky delta variantu: Bolesť hlavy, hrdla, zvýšená teplota, kašeľ, sekrécia z nosa, hnačka.