Print this page

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje za nevyhnutné zjednodušiť vybavovanie povolení pre brigádne práce pre 15-ročných. Tí môžu po prvýkrát od marca tohto roka brigádovať. Predtým pokiaľ nemali ukončenú 10 ročnú školskú dochádzku pracovať nemohli, hoci by o brigádu záujem mali. Zmenilo sa to na základe iniciatívy SaS v spolupráci s ministerstvom práce v rámci novely Zákonníka práce.

 „Zmapovali sme situáciu, ako po mesiaci letných prázdnin funguje možnosť pracovať pre 15-ročných. Z našich zistení vyplynulo, že doteraz inšpektoráty práce zaevidovali 48 žiadostí na výkon ľahkých prác,“ povedala iniciátorka návrhu Jarmila Halgašová, poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo.

Najviac žiadostí podľa poskytnutých údajov z inšpektorátov práce sa v prípade vydaných povolení týkalo napríklad o práce „asistent animátora, pomoc animátorovi, pomocné práce pri organizovaní parkovania motorových vozidiel, pomocná sila pri archivácii dokumentov, zbieranie pohárov a tanierov, umytie riadu, utretie riadu, pozametanie priestorov, umytie priestorov, zber čučoriedok v sade, pomocné administratívne práce".

Zo 48 podaných žiadosti bolo vydaných celkovo 34 povolení na výkon ľahkých prác, 9 žiadostí bolo v štádiu riešenia a v ôsmich prípadoch povolenia neboli vydané, či už pre späťvzatie žiadostí alebo nedoloženie potrebných dokladov.

„Najvyšší počet povolení bol udelený Inšpektorátom práce Žilina, teda zamestnávateľom usadeným v Žilinskom kraji. Je však nevyhnutné potrebné povoľovanie výkonu ľahkých prác zjednodušiť. Zaregistrovala som pripomienky zástupcov podnikateľov, ktorí zmenu vítajú, ale z ich pohľadu je okolo vybavovania príliš veľa byrokracie. Určite by sme si mali sadnúť za spoločný stôl s podnikateľmi, inšpektorátmi práce, úradom verejného zdravotníctva a doladiť konanie tak, aby mladým nestálo v ceste veľa prekážok. Vybavovanie žiadosti 2 až 3 týždne je naozaj zdĺhavé,“ hovorí poslankyňa NR SR za SaS Jarmila Halgašová.