Print this page

Francúzska prokuratúra koná vo veci vily exministra financií Jána Počiatka v Cannes. Informovali o tom predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Matovič na známom videu z francúzskeho Cannes poukázal na závažné podozrenia z korupcie exministra strany Smer-SD Jána Počiatka, upozornil na ceny nehnuteľností v lokalite, kde sa vila nachádza a na plot pozemku nalepil plagáty s nápisom “Majetok Slovenskej republiky”.

Minister financií informoval, že nedávno inicioval rozhovory s koaličnými partnermi o tom, ako sprísniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Aktuálne platný zákon, ktorý prijala vláda Smeru, považuje za „totálne bezzubý“ a na jeho základe nebol nikomu zhabaný nelegálny majetok a nebola podaná ani jedna žaloba na preukázanie pôvodu majetku.

„Očakával som, že ministerstvo spravodlivosti za rok a pol príde s nejakou iniciatívou na zmenu zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Bohužiaľ, nestalo sa. Musíme na to ísť z druhej strany. Naša ústava hovorí, že žiadny nelegálne nadobudnutý majetok nepožíva ochranu. Mali by sme mať zákony, ktoré dokážu nelegálny majetok dostať do rúk štátu,“ dodal Matovič.

Šeliga pripravil podklady a obrátil sa na francúzske úrady, aby preverili legálnosť majetku exministra financií a konali. Obaja skritizovali súčasné znenie zákona o pôvode preukazovania majetku a zopakovali záujem ho novelizovať. Francúzska prokuratúra informovala, že v tejto veci už začala konanie.