Print this page

IKEA spustila predaj vianočných stromčekov, ktoré bude možné výhodne vrátiť Foto: Ikea

Spoločnosť IKEA Bratislava zahájila predaj vianočných stromčekov. Pred obchodným domom IKEA je od 2. decembra dostupných vyše 8 400 kusov jedličiek, ktoré spríjemnia rodinné chvíle počas Vianoc mnohým zákazníkom. IKEA však prichádza aj s výzvou, aby použité stromčeky po Vianociach zákazníci vrátili späť – „stromčekom to totiž nekončí“. Na základe úspešného minuloročného projektu recyklácie vianočných stromčekov IKEA aj tento rok v spolupráci s IKEA Industry vyrobí z použitých stromčekov nový nábytok.

Aj tento rok nájdu zákazníci IKEA v ponuke obľúbené živé vianočné stromčeky, ktorých výška sa každoročne pohybuje v priemere od 140 cm do 160 cm. Členovia IKEA FAMILY sa rovnako môžu tešiť na darčekovú kartu v hodnote 10 eur, ktorú dostanú pri nákupe stromčeka a ktorú budú môcť od januára do marca 2022 použiť na ďalší nákup.

Spolu s darčekovou kartou však IKEA vyzýva zákazníkov, aby stromček očistený od všetkých ozdôb vrátili po Vianociach späť na pôvodné miesto jeho predaja. IKEA v spolupráci s IKEA Industry vyrobí z vrátených stromčekov nový nábytok. „Zo svojho zodpovedného konania budú mať zákazníci dokonca ešte lepší pocit ako minulý rok. Časť z vyrobených knižníc BILLY bude odovzdaná školám či neziskovým organizáciám pomáhajúcim deťom s fyzickým alebo psychickým postihnutím,“ hovorí Lucia Klečková, riaditeľka obchodného domu IKEA Bratislava.

Zapojiť sa môže každý

V globálnej stratégii udržateľného rozvoja sa IKEA zaviazala, že do roku 2030 bude používať sto percent materiálov, ktoré pochádzajú z udržateľnejších zdrojov. IKEA sa však zaviazala aj pozitívne ovplyvňovať ľudí a planétu. „Používanie recyklovaného materiálu, nielen že redukuje množstvo odpadu, ktorý by skončil na skládkach a v spaľovniach, ale aj znižuje tlak vyvíjaný na prírodné zdroje. Po minuloročnom pilotnom projekte sme sa rozhodli dať šancu na druhý život stromčekom aj tento rok. Službu sme dokonca rozšírili, a tak nám tento rok môžu priniesť použitý vianočný stromček očistený od všetkých ozdôb aj ľudia, ktorí ho nekúpili priamo u nás v obchodnom dome. Vianočné stromčeky budeme zbierať od 7. do 31. januára 2022 pred obchodným domom IKEA Bratislava. Veríme, že tak priblížime tému cirkularity viacerým ľuďom a inšpirujeme ich k udržateľnejšiemu životu,“ hovorí Anna Šimončičová, líderka udržateľnosti IKEA Bratislava.

Koľko stromčekov je potrebných na výrobu jednej knižnice?

Riaditeľ IKEA Industry v Malackách, Vladimír Matúšek, po minuloročných skúsenostiach hovorí, že štiepka zo stromčekov je dostatočne kvalitná. Závod ju tak po novom roku zaradí do prirodzeného chodu výroby. Na jeden meter kubický drevotrieskovej dosky sa zužitkuje 140 vianočných stromčekov. To znamená, že napríklad na jednu knižnicu BILLY s rozmermi 80x28x202 cm bude potrebné drevo z približne desiatich stromčekov. „Vážime si drevo a chceme ho získavať zodpovedne a udržateľne. Vždy sa snažíme podporiť projekty, pomocou ktorých dôjde k efektívnejšiemu využitiu prírodných zdrojov. Sme zvedaví, koľko ľudí sa pridá k našej iniciatíve tento rok a koľko nábytku sa nám podarí vyrobiť,“ dodáva Matúšek. IKEA Industry v závodoch po celej Európe vyrába drevotrieskové dosky, z ktorých vzniká obľúbený nábytok IKEA. Päť takýchto závodov je na Slovensku.