Print this page

HLAS – sociálna demokracia predložil do parlament návrh zákona na vyplatenie 200 eur pre každého dôchodcu bez ohľadu na jeho zaočkovanie, ako kompenzáciu prudko zvýšených životných nákladov.

„Rast dôchodkov vo výške 1,3 percenta je absolútne nedostatočný a neprimeraný obrovskému zdražovaniu. Jesť, svietiť a kúriť potrebujú všetci seniori bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zaočkovaní. Preto si zaslúžia pomoc od štátu v podobe 200-eurového príspevku. Aktivity ministrov Matoviča a Kollára jednoznačne svedčia o tom, že štát na takúto pomoc má dostatok prostriedkov,“ povedal líder HLASU Peter Pellegrini.

Za najväčšiu hrozbu nastupujúcej omikronovej vlny považuje HLAS nedostatok lekárov a sestier v slovenských nemocniciach. „Lekári a sestry už majú všetkého naozaj po krk. Sú vyčerpaní a rozčarovaní, zo svojich upotených overalov sa pozerajú na svojho ministra Lengvarského, veselo tancujúceho na pláži v Ománe. A pozerajú sa na okolité štáty, ktoré robia všetko pre to, aby svojich zdravotníkov motivovali a udržali na svojich miestach, pretože bez nich je kolaps zdravotného systému istý,“ zdôraznil Peter Pellegrini. Preto HLAS predkladá do parlamentu návrh na presun 500 miliónov eur z rezervy vlády do rezortu zdravotníctva, aby sa mohli reálne zvýšiť mzdy slovenských zdravotníkov.

Okrem pomoci ľuďom HLAS opakovanie zdôrazňuje aj potrebu pomoci ekonomike. Jedným z najviac postihnutých oblastí je gastrosektor, ktorý celé mesiace márne čaká na efektívnu pomoc štátu. Preto HLAS znovu predkladá do parlamentu návrh na dočasné zníženie DPH pre gastro na 5 percent a po roku automatickú úpravu na konečných 10 percent.