Print this page

V posledných dňoch sme svedkami úplne zbytočného strašenia zo strany opozície, ktorá nehovorí pravdu, že sa pacienti nedostanú ku svojím liekom a musia si ich nechať predpísať u svojich špecialistov. "Nie je to pravda," upozorňuje Marek Krajčí z hnutia OĽANO.

Podľa Krajčího sa pre pacienta od nového roka nič podstatné nemení. "Jeho všeobecný lekár mu bude aj naďalej predpisovať všetky lieky na základe odporučenia špecialistu z roku 2021. Pozitívna zmena pre pacienta, ktorá nastane je, že keď pôjde k svojmu odbornému lekárovi v roku 2022, už nemusí ísť po vyšetrení pre predpísanie liekov k svojmu všeobecnému lekárovi, ale rovno si ich pôjde vyzdvihnúť do lekárne. Recept mu totiž hneď vystaví jeho špecialista," vyjadril sa M. Krajčí s tým, že špecialista následne vystaví opakujúci sa recept, vďaka ktorému si pacient bez návštevy lekára môže pravidelne vyzdvihovať svoje lieky v lekárni až do doby, kedy si ho špecialista opätovne nepozve na vyšetrenie alebo telefonickú konzultáciu jeho zdravotného stavu.

"Šíriť v núdzovom stave poplašnú správu, že pacientovi už nemôže predpísať lieky jeho všeobecný lekár, na základe ktorej sa môže stať, že sa pacient nedostane ku svojej liečbe, je trestný čin. Zároveň vyzývame všetkých všeobecných lekárov, aby tak, ako minulý rok, predpisovali na základe odporúčania špecialistov svojim pacientom lieky až do doby, pokým je odporučenie špecialistu z minulého roka platné," povedal Marek Krajčí a dodal: "Prosím, zastavme dezinformácie a nesadnime na lep populistom."