Print this page

V Slovenskom národnom divadle sa v piatok 17. júna konalo zasadnutie Asociácie slovenských divadiel a orchestrov (ASDO). Okrúhleho stola na tému návrhu zákona o profesionáloch v kultúre a sponzoringu v kultúre sa zúčastnili aj zástupcovia ministerstva kultúry. ASDO tak potvrdzuje svoju snahu byť dôležitým partnerom v otázkach prípravy legislatívy a riešenia dôležitých tém v oblasti kultúry. 

Za ministerstvo kultúry sa okrúhleho stola ASDO zúčastnili zástupcovia Inštitútu kultúrnej politiky (IKP) Matúš Bieščad a Zuzana Došeková. S riaditeľmi divadiel a orchestrov hovorili o pripravovaných návrhoch zákonov o štatúte umelca a novej komory umelcov. 

„Štatútu umelca sa venuje pripravovaný zákon o profesionálnych umelcoch, ktorý definuje, kto a za akých podmienok sa môže označovať ako profesionálny umelec alebo iný profesionál v kultúre. Komora umelcov vznikne transformáciou súčasných umeleckých fondov – Hudobného fondu, Literárneho fondu a Fondu výtvarných umení. Mala by viesť evidenciu umelcov a iba tí, ktorí sú evidovaní ako profesionálni umelci alebo iní profesionáli v kultúre, sa môžu uchádzať o členstvo v nej,“ vysvetlila Zuzana Došeková z IKP.

Ministerstvo kultúry má na stole návrhy zákonov, ku ktorým už prišli aj pripomienky. Pôvodný zámer počíta s tým, že oba zákony začnú platiť od 1. januára budúceho roka. 

Druhou dôležitou témou, o ktorej sa na stretnutí ASDO so zástupcami ministerstva kultúry hovorilo, bol návrh zákona o sponzoringu v kultúre, na ktorý umelecká obec čaká desaťročia.

Dôležitosť tohto zákona si uvedomujú aj zástupcovia ministerstva kultúry, práce na konkrétnom znení takého zákona však neprebiehajú. IKP privíta návrhy, ktoré by mohli prejsť diskusiou odbornej kultúrnej obce a posunúť túto tému čo najďalej k finalizácii návrhu zákona.

Aj cieľom ASDO bude tlačiť na presadenie tejto potreby. Inšpiráciou môže byť šport. Súkromné firmy si môžu náklady na sponzoring športovcov odpísať z daní, ak sú poskytnuté na základe riadnej zmluvy o sponzorstve v športe.

„Najdôležitejší je pre nás jednoznačne sponzorský zákon, vďaka ktorému by sme vytvorili ďalší dôležitý zdroj financovania kultúry. Povedzme si úprimne, štát nemá dostatok prostriedkov pre kultúru a sponzorské peniaze môžu byť pre niektoré kultúrne subjekty naozaj veľkou a potrebnou pomocou,“ hovorí Jaroslav Dóczy, predseda ASDO a riaditeľ nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. 
 
„Som veľmi rád, že zo strany ministerstva kultúry vidíme ochotu rozprávať sa s nami a prizývať ASDO k dôležitým témam a pripomienkovaniu návrhov zákonov. Musíme to využiť, ešte viac sa spojiť, rozdeliť si kompetencie, byť pripravení a aj sami aktívne prichádzať s návrhmi. Táto asociácia bude mať vtedy najväčší zmysel, keď dokáže vytvoriť tlak na to, aby sa veci zmenili k lepšiemu pre dobro celej kultúrnej obce,“ myslí si generálny riaditeľ SND Matej Drlička. 

Riaditelia zriaďovaných kultúrnych inštitúcií na stretnutí zároveň prebrali administratívne a organizačné záležitosti ASDO a podelili sa o svoje manažérske skúsenosti a problémy, s ktorými sa ako štatutári stretávajú, ale aj o spôsoby, ako ich čo najlepšie riešiť.