Print this page

Vlani sa spotrebovalo viac ako 72 miliónov balení liekov

Všeobecná zdravotná poisťovňa v roku 2021 uhradila svojim poistencom lieky v celkovej výške viac ako 844 miliónov eur. Najčastejšie išlo o lieky na vysoký krvný tlak, diabetes, lieky proti bolesti chrbta či na poruchy metabolizmu.

Poistenci VšZP v minulom roku spotrebovali až 72 359 070 balení liekov. Z toho lieky na predpis tvorili viac ako 53 miliónov kusov v celkovej hodnote 653,3 milióna eur. „Najviac balení liekov, takmer 10 miliónov, uhradila Všeobecná zdravotná poisťovňa pacientom s vysokým krvným tlakom,“ spresňuje Eva Peterová, manažérka oddelenia komunikácie VšZP.

Srdcovo-cievne ochorenia sa už niekoľko rokov nachádzajú na prvých priečkach rebríčka výskytu a príčin úmrtia medzi Slovákmi. Medzi najčastejšie kardiovaskulárne ochorenia poistencov VšZP patria okrem hypertenzie aj ischemická choroba srdca, hypertenzná choroba srdca, ale napríklad i fibrilácie predsiení. „Napríklad poruchy metabolizmu tukov, ak sa neliečia, môžu spôsobiť aterosklerózu. Tá následne často končí v podobe infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody či ischemickej choroby dolných končatín,“ vysvetľuje podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

VšZP preto poskytuje najširšie preventívne prehliadky, ktoré dokážu včas odhaliť rozvíjajúce sa ochorenie, čím sa zvyšuje šanca na skoré a úplné vyliečenie so zachovaním dobrej kvality života. Pacientom s vysokým krvným tlakom zabezpečila komplexnú starostlivosť priamo v ambulancii všeobecného lekára, vďaka čomu už nemusia čakať na termín u odborného lekára. Okrem toho VšZP rozšírila zdravotnú starostlivosť u všeobecných lekárov aj o komplexnú diagnostiku a liečbu zvýšenej hladiny cholesterolu a ostatných porúch premeny tukov.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa si uvedomuje aj to, že doplatky za niektoré lieky môžu byť pre pacientov a ich rodiny zaťažujúce. Našim poistencom preto i v tomto ohľade vychádzame v ústrety. V rámci benefitov v Peňaženke zdravia MAXI môžu rodičia detí, resp. ich zákonní zástupcovia čerpať príspevok až do výšky 200 eur ročne na kategorizované lieky a dietetické potraviny na predpis,“ pripomína E. Peterová. VšZP poskytuje príspevok až 20 eur ročne na kategorizované lieky na predpis aj dospelým poistencom a seniorom bez obmedzenia veku či statusu rodiča alebo zákonného zástupcu.

VšZP je zároveň modernou poisťovňou, ktorá sleduje trendy v medicíne a vynakladá maximálne úsilie, aby pre svojich poistencov zabezpečila aj inovatívne lieky a liečebné postupy. Poisťovni kontinuálne narastá počet žiadostí o úhradu nových, nekategorizovaných liekov. „Minulý rok sme schválili až 91 % žiadostí o inovatívnu liečbu, čo znamená, že sme pomohli až 11 612 poistencom, čo je o 1 200 viac ako rok predtým. Poisťovňa vynakladá maximálne úsilie aj pri zabezpečení liečby v zahraničí, ak si to stav pacienta vyžaduje,“ dodáva B. Havelková.

Veľkú časť výdavkov VšZP tvorí aj tzv. biologická liečba, ktorou sa liečia napríklad črevné zápaly ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída, reumatoidná artritída a niektoré zriedkavé ochorenia.

Čas na zmenu zdravotnej poisťovne majú poistenci len do konca septembra. Do VšZP je možné prepoistiť sa aj z pohodlia domova, za pár minút, a to vďaka biodynamickému podpisu, ktorý poistencom umožňuje podať prihlášku online bez nutnosti navštíviť pobočku alebo zabezpečovať jej podpis cez kuriéra. Ide o bezpečnú metódu podpisu elektronických dokumentov digitálnym perom alebo prstom na displeji zariadenia. S prepoistením radi pomôžu aj pracovníci jednotlivých pobočiek VšZP.