Kde a na čo si požičiavame peniaze?

Takmer polovica Slovákov si už niekedy požičala peniaze. Ľudia by si boli ochotní požičať peniaze najmä na vlastné bývanie a auto.

Takmer polovica Slovákov uviedla, že si požičiava peniaze, či už od banky, rodiny, známych či iných subjektov na finančnom trhu. Ľudia by si boli ochotní požičať peniaze vo všeobecnosti najmä na vlastné bývanie, vybavenie domácnosti, auto a elektrotechniku. Zistenia pochádzajú z májovej vlny prieskumu zameraného na pôžičky, ktorý na vzorke 1000 respondentov realizovala prieskumná agentúra GfK Slovakia.

"Veľmi intenzívne si berú pôžičky ľudia najmä vo veku 30 až 39 rokov, čo súvisí so založením rodiny a zabezpečením a vybavením vlastného bývania", upresňuje Rastislav Kočan, Finance Services Sector Leader z prieskumnej agentúry GfK Slovakia.

Ľudia by si požičali peniaze najmä na vlastné bývanie

V prieskume sme zisťovali, na čo všetko by si boli Slováci ochotní požičať peniaze vo všeobecnosti. Takmer polovica z nich sa vyjadrila, že by si požičala peniaze na vlastné bývanie, či už na byt alebo dom a tretina na vybavenie domácnosti (napríklad nábytok, biela technika, vybavenie do záhrady). Peniaze na auto by si bolo ochotných požičať necelých 30 percent a približne štvrtina by bola ochotná zadlžiť sa kvôli elektrotechnike (TV, počítač, mobil, audio súprava, tablet). Na zaplatenie predošlých dlhov by si ochotne požičala peniaze približne desatina Slovákov.

Aké možnosti by využili Slováci pri finančnej pôžičke?

Peniaze sa dajú v súčasnosti požičať rôznymi spôsobmi - niektorí sa rozhodnú pre pôžičku od banky alebo od iných subjektov na finančnom trhu, iní zase využijú splátkový predaj prípadne oslovia rodinu a priateľov kvôli finančnej pomoci.

Nad pôžičkou od banky by Slováci uvažovali najmä pri kúpe vlastného bývania prípadne auta, na vybavenie domácnosti alebo na zaplatenie predošlých dlhov. Po splátkovom nákupe by siahli predovšetkým v prípade, že by si chceli kúpiť elektrotechniku alebo vybaviť domácnosť a od rodiny a priateľov by si požičali peniaze najmä kvôli kúpe dovolenky a vianočných darčekov.

O prieskume

Zistenia pochádzajú z májovej vlny prieskumu zameraného na pôžičky, ktorý na vzorke 1000 respondentov realizovala prieskumná agentúra GfK Slovakia.