Print this page

Ministerstvo vnútra sa dôrazne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca Juraja Krupu, ktoré odzneli dnes v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu.

Ministerstvo vnútra vníma vyjadrenia poslanca Krupu ako politické účelové vyjadrenia, ktorými sa chce zapáčiť svojmu straníckemu šéfovi Richardovi Sulíkovi. Slovník pána Krupu voči ministrovi vnútra dnes nebol hodný ani debaty v krčme. Niet sa však čo čudovať, keďže jeho stranícky šéf nazval dvoch poslancov Výboru NR SR pre zdravotníctvo v uplynulých dňoch cholerou alebo rakovinou, čo si nezaslúži ani bližší komentár. Pán poslanec zrejme hodnoty, ktoré hľadal, prečo odišiel do SaS, zrejme v tejto cieľovej stanici nenašiel.

Rezort vnútra opakovane zdôrazňuje, že minister vnútra SR Roman Mikulec problematiku nelegálnej migrácie rieši kontinuálne počas celého obdobia vo funkcii, v posledných mesiacoch o to intenzívnejšie. Šéf rezortu vnútra je v aktívnej komunikácii s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí, s Európskou komisiou, rovnako aktívne a pravidelne informuje o krokoch svojich kolegov vo vláde.

Viacerí komentátori ako aj zástupcovia občianskych organizácii tiež komentovali, že problematiku nelegálnej migrácie nie je možné vyriešiť na vnútroštátnej, ale európskej úrovni.

Najbližšie odvolávanie ministra vnútra považuje rezort za účelové a politické. Svedčí o bezbrehom bažení po opätovnej moci jeho navrhovateľmi, tiež ambícii o ďalšom rozkrádaní verejných peňazí.

Ministerstvo vnútra a rovnako tak šéf rezortu Roman Mikulec vysvetľujú problematiku nelegálnej migrácie v posledných mesiacoch intenzívne na dennej báze. Jej vykladanie v opačnom garde slúži len na manipulovanie ľudí a úmyselným adresovaním komunikačných posolstiev na cieľové skupiny voličov vychádzajúcich z marketingových prieskumov, aby si kritici zdvihli percentá svojím politickým stranám, čo je vodou na mlyn na hlad po opätovnej moci nad štátom.

Ako rezort vnútra a minister niekoľkokrát uviedli, sekundárnu migráciu v rámci Schengenu zavedením vnútorných kontrol na hraniciach nikdy nezastavíme, je to rovnaké, ako myslieť si, že zastavíme prúdenie zimy do domu zatvorením dverí na izbe bez toho, že zavrieme vonkajšie dvere domu.

Osud nelegálnych migrantov nám nie je ľahostajný. Rezort vnútra robí maximum pre to, aby sme sa o nelegálnych migrantov pri ich dočasnom zotrvaní na Slovensku postarali.

Zvýšili sme počty spoločných hliadok na maďarskom území na hlavných dopravných ťahoch, ako aj vo vlakoch a na železničných staniciach, vyslali sme 39 policajtov na vonkajšie hranice Maďarska, ďalších 30 policajtov bude vyslaných do operácie Frontexu v krajinách západného Balkánu. V súčasnosti je do operácii Frontexu vyslaných 16 policajtov.

Taktiež boli prijaté opatrenia na vnútorných hraniach s Rakúskom. V spolupráci s policajtmi rakúskej polície vykonávame kontroly na hlavnej železničnej stanici v Bratislava a vo vlakoch smerujúcich z tejto stanice na územie Rakúska.

Po rokovaní v Česku sa udeje zároveň nasledovné:

- spoločná zhoda na tom, že nelegálnej migrácii môže zabrániť posilnenie vonkajšej hranice Schengenu. Slovensko aj Česko bude žiadať aj ďalšie krajiny Európy, aby sa do ochrany schengenskej hranice zapojili,
- doprava bude na hraniciach vďaka novým nastaveniam viac plynulá,
- nastavia sa spoločné hliadky zamerané najmä na vlakovú dopravu,
- obe strany sa zhodli na tom, že sa postupne chceme vrátiť k návratu na cestovanie bez kontrol vo vnútri schengenského priestoru.