Print this page

Ženy najviac dbajú na prevenciu u zubára, zabúdajú však na gynekológa

Medzi najčastejšie zhubné nádorové ochorenia u žien patrí rakovina prsníka. Napriek tomu dlhodobo platí, že preventívnu prehliadku u gynekológa, vrátane USG alebo mamografického vyšetrenia prsníkov, absolvuje len malé percento z nich. Práve dnešný Medzinárodný deň žien môže byť vhodnou pripomienkou dôležitosti preventívnych prehliadok u nežnejšieho pohlavia.

Kým u zubára absolvovalo minulý rok preventívnu prehliadku 683 403 poistenkýň VšZP, teda takmer 55 % z tých, ktoré na ňu mali nárok, gynekológa navštívilo len necelých 37 % žien (453 976 poistenkýň). Záujem o prevenciu v oblasti reprodukčného zdravia je dlhodobo nízky. V rokoch 2017 až 2019 preventívnu prehliadku u gynekológa odignorovalo viac ako 40 % poistenkýň. „Najmenej žien ju absolvovalo v bratislavskom, košickom a banskobystrickom regióne,“ vymenúva manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Ženy vo veku 20 až 39 rokov majú pritom nárok každé dva roky absolvovať spolu s prevenciou aj ultrasonografiu prsníkov (USG), staršie ženy až do 69. roku veku zas v rovnakej frekvencii mamografiu. Práve tieto vyšetrenia dokážu včas odhaliť aj onkologické ochorenia už v počiatočných štádiách, keď sú ešte pomerne dobre liečiteľné. „Ak by napríklad na mamografiu chodili pravidelne všetky ženy, ročne by sa podarilo zachrániť až 300 z nich,“ spresňuje podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková. Z údajov VšZP vyplýva, že v absolvovaní týchto vyšetrení sú poctivejšie ženy nad 40 rokov. Mamografiu minulý rok absolvovalo 40 % z tých, ktoré mali na ňu nárok, USG vyšetrenie takmer 28 % žien.

VšZP sa preto už od roku 2019 zapája aj do národného skríningu rakoviny prsníka a krčka maternice. Minulý rok poisťovňa zaslala 57 600 pozvánok na skríning rakoviny prsníka a viac ako 222-tisíc pozvánok na skríning rakoviny krčka maternice. „Pozitívny výsledok v prípade rakoviny prsníka sa na základe pozvánky zistil u 210 pacientiek, v prípade rakoviny krčka maternice skríning odhalil 827 nových prípadov,“ približuje Eva Peterová.

Pozitívnou správou je, že záujem o preventívne prehliadky u všeobecného lekára pre dospelých, na ktoré majú poistenky nárok raz za dva roky, rastie. Kým v roku 2019 navštívilo všeobecného lekára 261 075 poistenkýň, minulý rok to bolo 295 210 žien. Všeobecný lekár vie počas preventívnej prehliadky zachytiť u pacienta množstvo ochorení ako je vysoký krvný tlak, prediabetes alebo vysokú hladinu cholesterolu. „Tieto ochorenia vieme efektívne liečiť a náklady na ich liečbu nepredstavujú takú záťaž na zdravotný systém ako zdravotné komplikácie vyvolané napríklad neliečeným vysokým tlakom či cholesterolom. Ich dôsledkom pri zanedbanej prevencii môže byť cievna mozgová príhoda či infarkt myokardu,“ pripomína B. Havelková.

VšZP zároveň poskytuje najširšiu prevenciu. Poistencom ponúka najviac vyšetrení zameraných na sledovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov onkologických, kardiovaskulárnych a iných ochorení. „VšZP sa tiež stará aj o duševné zdravie žien. Tehotné ženy a matky môžu využiť služby skúsených psychológov a psychiatrov v rámci služby bezplatného predpôrodného a popôrodného poradenstva, ktoré je rozšírené aj o psychologickú pomoc,“ pripomína E. Peterová.

Prehľad o termínoch preventívnych prehliadok pomáha udržiavať aj mobilná aplikácia VšZP, ktorá blížiaci sa čas prevencie tiež pripomenie. Poisťovňa ľudí motivuje k prevencii aj svojím benefitným produktom Peňaženka zdravia, ktorý je súčasťou mobilnej aplikácie VšZP. Poistenci tak získajú odmenu za to, že dbajú o svoje zdravie, a to až 800 eur ročne.