Print this page

Dnes je 14. marec. Temný deň našej histórie, keď bol v roku 1939 vyhlásený Slovenský štát. Vznikol ako vedľajší produkt ustupovania agresívnej revanšistickej politike Adolfa Hitlera. Dlhých šesť rokov slovenský fašistický režim systematicky dehumanizoval a napokon deportoval na istú smrť vyše 70 000 Židov. Zbavil občianskych práv a perzekvoval mnohých ďalších spoluobčanov, Rómov alebo politicky nepohodlných ľudí. Po hrdinskom domácom odpore v Slovenskom národnom povstaní a po vstupe vojsk Červenej a Rumunskej armády bolo Slovensko oslobodené v roku 1945. Konkrétne mesto Zvolen, ktoré malo strategickú polohu, bolo oslobodené 14. marca, teda presne pred 78 rokmi.

Hoci odvtedy uplynulo už veľa času a udiali sa zásadné geopolitické, spoločenské a ekonomické zmeny, históriu nemožno prepisovať. Len tak bude zdrojom spoľahlivého poznania a kompasom aj pre súčasnosť. To platí špeciálne v tomto čase, kedy svetový mierový poriadok opäť čelí agresívnemu revanšizmu. Hoci priamou obeťou vojenskej agresie putinovského Ruska je predovšetkým slobodomilná Ukrajina, jeho podvratné úsilie a snaha vyvolať rozpory medzi demokratickými štátmi Európskej únie a NATO v podobe hybridných ohrození je evidentné.

O tom sme sa presvedčili aj minulý rok, tiež 14. marca, keď bolo rozhodnuté o vyhostení troch ruských špiónov, ktorí pracovali pod diplomatickým krytím na rozvrate verejnej mienky. Krátko na to muselo Slovensko opustiť ďalších 35 zamestnancov ruskej ambasády v Bratislave. Ostalo ich u nás však dosť na to, aby účasť na pietnych aktoch zneužívali na relativizáciu a ospravedlňovanie nevyprovokovanej agresie putinovského Ruska na Ukrajine. Už boli v Krupine i v Poltári. Otvorene podporujú expanzívnu revanšistickú politiku súčasného ruského vedenia a sú nástrojmi hybridnej vojny aj voči našej republike. Ich slová o mieri sú falošné.

„My, Demokrati, stojíme pevne na strane nášho najbližšieho východného suseda, ktorému pomáhame brániť sa a minimalizovať tak počet nevinných obetí. Podporujeme Ukrajinu v jej suverénom práve rozhodovať o svojom zahranično-politickom smerovaní. Boli by sme veľmi radi, keby sa jej cesta do Európskej únie a NATO, ktorú Slovensko absolvovalo pred dvomi dekádami, podarila. Tieto štruktúry sú totiž garanciami našej bezpečnosti a prosperity,“ povedala podpredsedníčka strany Demokrati Andrea Cocherová.

Slovenské národné povstanie a Nežná revolúcia sú pre nás mementom ceny slobody. Sú pripomienkou, ako ťažké je vybojovať slobodu späť, keď o ňu prídeme. Odmietame preto cynické snahy zamieňať agresora za obeť, ospravedlňovať ničenie ľudských životov a osudov Ukrajiniek a Ukrajincov a rázne odmietame hazardovanie s našou geopolitickou orientáciou.

„Staviame sa za demokraticky orientovaných občanov Krupiny či Poltáru. Prosperita miest a regiónov vždy stála na základoch slobody a na nej vystavanej samosprávy. Slobodné mestá a regióny však udržíme len vtedy, ak ich obyvatelia nepodľahnú ruskej a proruskej propagande. Vojnu o srdcia a mysle si nemôžeme dovoliť prehrať,“ uzavrela podpredsedníčka Cocherová.