Print this page

Dôchodky sa mimoriadne zvýšia o 10,6 percent Ilustr. foto NRSR

Všetky dôchodky sa mimoriadne zvýšia od 1. júla o 10,6 percenta, v priemere o 61 eur.

Dôchodky sa zvýšia sa o 10,6 percenta, čo je dôchodcovská inflácia nameraná za deväť mesiacov od júla minulého roku do 30. marca tohto roku.  Parlament dnes schválil spoločný návrh podpredsedu HLASu Erika Tomáša a bývalého ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniakazo Sme rodina. “Nie je žiadny dôvod, aby štát šetril na senioroch a míňal miliardy eur na rôzne nezmysly. Nesmierne sa teším, že sa to nakoniec podarilo a ďakujem všetkým poslancom, ktorí to podporili,“ uviedol Erik Tomáš.

„Ide o prechodné opatrenie len na tento rok. Sociálna poisťovňa bude mať priestor do 1. júla na prípravu zvýšenia penzií,“ vysvetlili autori pozmeňovacieho návrhu.

"Pomoc tým, čo to potrebujú je našou prioritou. 852 tisíc dôchodcov už rodičovský bonus dostalo, ďalším ešte bude vyplatený. Vieme, že dôchodci sú infláciou zasiahnutí asi najviac, preto som rád, že dnes sa nám v parlamente podarilo schváliť aj ďalšiu pomoc, ktorou je predčasná valorizácia dôchodkov," povedal Milan Krajniak.

Ako to bude v roku 2024?

Od budúceho roka sa bude mimoriadna valorizácia spúšťať keď dôchodcovská inflácia od poslednej riadnej valorizácie dosiahne 5 percent, s výnimkou posledného štvrťroka.

Mimoriadna valorizácia dôchodkov sa zohľadní v tej riadnej od 1. januára. To znamená, že sa dorovná rozdiel medzi dôchodkom stanoveným mimoriadnou a riadnou valorizáciou. Januárové zvyšovanie penzií bude preto oveľa nižšie, mohlo by dosiahnuť úroveň približne 3,5 percenta.

V januári 2024 bude platiť ďalšia výnimka, valorizácia sa určí na základe pre seniorov výhodnejšieho variantu, teda podľa priemernej medziročnej inflácie za 9 alebo 6 mesiacov.

Ďalšie riadne valorizácie sa už budú určovať na základe priemernej medziročnej dôchodcovskej inflácie za 9 mesiacov.

Odporúčame aj: Už od augusta 20223 sa zvyšuje rodičovský príspevok, pozrite sa o koľko

Demokrati zmenu kritizujú

"Všetci okrem poslancov za stranu Demokrati dnes v parlamente, žiaľ, zaťali sekeru 600 miliónov eur. Je to maximálne nezodpovedné, každý rád rozdáva, ale zodpovedný človek musí povedať z čoho. Opäť raz to zaplatia ľudia zo svojich daní. Bude nám to chýbať pri obnove nemocníc, škôlok či pri stavbe ciest," napísal na facebooku Eduard Heger.

"A špeciálne som prekvapený, že sa do kampaňovej rozdávačky zapojila aj SaSka, ktorá o sebe hovorila ako o strane rozpočtovej zodpovednosti, nepochopiteľné... a rovnako Oľano Igora Matoviča, ktorý odsudzoval každý nekrytý návrh.
Dnes, žiaľ, zvíťazili populisti, ktorí sa sebecky rozhodli naháňať popularitu pred voľbami a ignorovať, čo to spraví s budúcnosťou verejných financií," dodal Heger.

Prešiel aj pozmeňujúci návrh poslankyne Sme rodina Krištúfkovej, ktorý zvyšuje rodičovský príspevok už od augusta. Krajniak presadil aj to, že rodičovský dôchodok dostanú aj rodičia, ktorých deti sú policajti alebo vojaci.