Stanovisko hovorcu Penty ku komentáru "Prečo Hríb nepozval Pentu?"

Dovoľte mi v krátkosti zareagovať na záver Vášho článku k Hríbovi a včerajšej Lampe:

A druhá vec? Nočný status Penty je ukážkou toho, s akou ľahkosťou sa táto finančná skupina, ktorá za niekoľko týždňov ovládla veľkú časť slovenských médií, dožaduje poslušnosti. Môže napísať aj sto etických kódexov. Z jej jednej vety na Twitteri je jasné, že od Hríba nečakala kritiku, lebo do .týždňa dala peniaze. To sa pritom stalo médiu, v ktorom nemá akcie a podporila ho "len" cez nadáciu. Ako asi bude ukazovať svoju moc v médiách, ktoré úplne ovládla?

Nesprávne to celé interpretujete. Nikto si tým nič nedokazoval a ani sa nedožadoval poslušnosti. To, že Penta, či Haščák podporujú Týždeň je zrejmé z výročných správ Nadácie Penta, ktoré sú dostupné na internete. Pozvanie do včerajšej Lampy sme neočakávali a aj keby prišlo, tak by sme ho asi odmietli, tak ako sme odmietli včera pozvanie Michala Havrana do diskusie, ktorá má byť o týždeň na túto istú tému. Dôvodom je to, že sme z našej strany povedali k téme v tejto chvíli všetko, čo sme chceli. Dali sme 2 rozsiahle stanoviská a komunikujeme a odpovedáme na otázky médií. Nevidíme žiadnu pridanú hodnotu v takýchto diskusiách, ktoré len dookola opakujú tie isté „pravdy" a nemienime ďalej našou prítomnosťou popularizovať nový mediálny projekt odchádzajúcich redaktorov SME.

Štefan Hríb a časopis Týždeň hlavne v uplynulých 3 – 4 rokoch veľmi tvrdo kritizovali Pentu a to hlavne v časoch medializácie kauzy Gorila a aj pri našom vstupe do médií. Nikto sa vtedy a ani potom žiadnej poslušnosti nedožadoval, hoci finančná spolupráca medzi Pentou a Týždňom už fungovala niekoľko rokov. To, že zverejnenie faktu, že Týždeň bol roky podporovaný J.Haščákom, či Pentou, spôsobilo taký „šok", len najlepšie demonštruje, že sme nikdy nič za takýto vzťah nechceli. Pretože zo spôsobu, akým Týždeň informoval o Pente, by to asi nikdy nikoho ani len nenapadlo.

A to je ten najlepší dôkaz, lepší ako 100 etických kódexov.

 

Martin Danko, PR manager Penta Investments