Print this page

Od nového roka Markíza zásadne mení spôsob vysielania Reprofoto Markíza

Televízia Markíza sa rozhodla opustiť terestriálne vysielanie, čiže klasické vysielanie cez anténu.

 


Zásadná zmena je v tom že, stanice Markízy budú diváci môcť prijímať už iba cez satelit, kábel či internet.

 

„Budeme veľmi radi ak diváci nenechajú na náhodu a zistia si, či majú terestriálne vysielanie. Ak ho majú a chcú sledovať naše vysielanie aj od 1.1.2017, tak do konca roka odporúčame preveriť si ponuky niektorého z káblových, satelitných alebo IPTV operátorov, ktorí budú prenášať naše programy," oznámila v správach Markíza.

Hoci väčšina domácnosti využíva satelitný či káblový príjem, nie je úplne pravda, že prijímanie signálu prostredníctvom DVB-T je málo využívané, ako sa snažila Markíza naznačiť v Televíznych novinách. „Nesporné je, že DVB-T je populárne ako druhý alebo tretí prijímač v domácnosti, takže by sme túto pozíciu nemali zanedbávať. Čísla, ktorá máme od GfK, ukazujú, že penetrácia DVB-T nie je až tak nízka a pohybuje sa okolo 30 percent," povedal nedávno v rozhovore pre rozhlas.cz technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy.

Český redaktor Lukáš Polák z webu rozhlas.cz označil reportáž Markízy, v ktorej označila terestrické vysielanie za nie príliš spoľahlivé, za manipulatívnu. "Markíza napríklad hneď na začiatku uviedla, že naladenie niektorých programov pomocou klasickej antény je niekedy umenie. Aby celú skutočnosť podčiarkla, k ruke si vzala známeho slovenského novinára Ondreja Macka z webu TOUCHIT, ktorý stál s izbovou anténou pri okne na jednej nohe a snažil sa chytiť signál. Už začiatok reportáže tak musí na odbornú verejnosť pôsobiť minimálne úsmevne. Anténu typu, ktorú Markíza ukázala v reportáži, by diváci vôbec nemali používať," píše Polák.

Markíza napríklad hneď na začiatku uviedla, že naladenie niektorých programov pomocou klasickej antény je niekedy umenie. Aby celú skutočnosť podčiarkla, k ruke si vzala známeho slovenského novinára Ondreja Macka z webu TOUCHIT, ktorý stál s izbovou anténou pri okne na jednej nohe a snažil sa chytiť signál. Už začiatok reportáže tak musí na odbornú verejnosť pôsobiť minimálne úsmevne. Anténu typu, ktorú Markíza ukázala v reportáži, by diváci vôbec nemali používať.

Markíza končí s DVB-T preto, lebo sa nedohodla na podmienkach so spoločnosťou Towercom. „Televízia týmto svojim rozhodnutím nasleduje medzinárodné štandardy v televíznom vysielaní a pokračuje v trende skvalitňovania poskytovaných služieb divákom. V budúcnosti sa vysielanie bude orientovať na satelitný, káblový a IP TV príjem, ktoré umožňujú nielen sledovať televízne stanice v HD kvalite, ale zaisťuje aj prístup k Hbb TV, rôznym preview a archívnym záznamom a poskytuje aj množstvo ďalších služieb," píše Markíza v tlačovej správe.