Prečo RTVS nevysielala triumf Cibulkovej?

Prečo RTVS nevysielala triumf Cibulkovej? Foto: FB Dominika Cibulková

"Hanbite sa, že štátna televízia platená občanmi nedáva udalosť, akou je finále turnaja majsteriek v Singapure, pričom vo finále je naša hráčka! Hanba vám."

 


Také a podobné komentáre pribúdali v nedeľu počas a po nedeľnom zápase v Singapure, z ktorého si Dominika Cibulková odniesla vzácnu trofej.

 

Finálny duel Kerberová-Cibulková mohli sledovať diváci na ČT Sport, Digi Sport či v nemeckej verejnoprávnej televízii ZDF. RTVS ho nemohla vysielať, pretože nemala vysielacie práva.
Licenčné práva na vysielanie turnaja WTA Finals v Singapure pre územie Slovenska získala Digi Sport. „O ich nákupe sa rozhodovalo v čase, keď nebolo jasné, či bude mať zastúpenie na tomto turnaji aj Slovensko. Zdôrazňujeme, že práva získala spoplatnená televízia, ktorá si takéto investície môže dovoliť, keďže to v konečnom dôsledku zaplatia jej diváci," napísal v stanovisku pre Omédiách.com hovorca televízie Juraj Kadáš.
„RTVS veľakrát jasne artikulovala, že športové práva sú vysoko konkurenčný mediálny obsah a pri ich zakúpení je ponúknutá cena kľúčovým parametrom," dodal.

„Sme vlastníkom televíznych práv na celý kolotoč turnajov WTA vrátane Turnaja majsteriek v Singapure. Kúpili sme to ešte v čase, keď sa nevedelo, že Dominika Cibulková sa prebojuje do najlepšej osmičky, turnaj sme našim divákom ponúkli aj minulý rok," povedal pre Plus Jeden deň šéfredaktor televízie DIGI Sport Viktor Blažek. Aj v nasledujúcich troch rokoch bude všetky turnaje WTA vysielať Digi Sport a od roku 2017 k ním pribudne aj kompletný servis mužských turnajov ATP okrem grandslamových podujatí.

RTVS upozorňuje, že za posledné roky priniesla na televíznu obrazovku mnoho športových podujatí, ktoré v minulosti nevysielala. „Chceme jasne poukázať na fakt, že aj napriek veľmi obmedzeným zdrojom RTVS dlhodobo úspešne investuje do všetkých rozhodujúcich vysielacích práv spojených s úspechom slovenského športu, čo v minulosti nebolo samozrejmosťou," dodal Kadáš.

Vybrané športové podujatia, na ktoré získala práva RTVS:

- slovenská hokejová liga (Tipsport liga) - návrat na naše obrazovky v r. 2013
- slovenská futbalová liga (Fortuna liga) - návrat na naše obrazovky v r. 2015
- ZOH 2018 v Pjongčangu a OH 2020 v Tokiu (kontrakt uzavretý v lete 2016 – v obsahu zmluvy je aj olympijský hokejový turnaj, ktorý sme nemali vo vysielacích právach zo ZOH 2014 v Soči)
- futbal – ME 2016 vo Francúzsku (kontrakt uzatvorený v júni 2015 – najdrahší športový televízny projekt v histórii RTVS)
- futbal - kvalifikácia ME 2016 a MS 2018 (RTVS nemala práva na kvalifikáciu MS 2014)
- MS 2018 vo futbale v Rusku a MS 2022 vo futbale v Katare (kontrakt uzatvorený v júni 2015; nikdy sme nemali uzavretý kontrakt na dva svetové šampionáty za sebou)
- zjazdové lyžovanie: Svetový pohár – slalomy žien (7 pretekov v sezóne 2015/16 a nový kontrakt na 7 pretekov v sezóne 2016/17)