Print this page

Vedenie spravodajstva RTVS nechce, aby redaktori nosili odznak #allforjan Foto: Aktuality.sk

Redaktori z mnohých médií posledné týždne nosia odznaky s nápisom #allforyan ako prejav spolupatričnosti médií a súcit s rodinami zavraždeného novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej.

 

Odznaky nosia napríklad aj moderátori televízie Markíza, no nosili ich doposiaľ aj mnohí redaktori RTVS.

Nový riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan odporučil redaktorom verejnoprávnej televízie, aby tieto odznaky vo vysielaní už nenosili, informuje web Aktulity.sk.

Hovorca televízie informáciu potvrdil. „Nosenie odznakov, šperkov a rôznych doplnkov oblečenia bolo jednou z tém na internej porade spravodajstva RTVS,“ napísal pre Omédiách.com hovorca Stanislav Čačko.
„Verejnoprávna inštitúcia má zákonom a príslušnými internými predpismi stanovený rámec, v ktorom sa musí pohybovať. Vedenie neuložilo redaktorom žiadny zákaz, ale odporučilo, aby si všetci redaktori naštudovali príslušné záväzné právne predpisy a riadili sa nimi pri výkone svojej práce,“ napísal Čačko.

Podľa informácií Omédiách.com smernica hovorí o odznakoch a symboloch, ktoré vyjadrujú príslušnosť k politickej strane, náboženskému alebo inému hnutiu, či sú reklamou. Symbol #allforjan nepredstavuje nič z toho.

Autorom hashtagu #allforjan je vydavateľstvo Ringier Axel Springer, kam patrí aj web Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak písal.

Odporúčame aj: Viacerí redaktori RTVS sa vzopreli odporúčaniu vedenia, s #allforjan šli pred kameru aj na facebook

"Hashtag #allforjan pre nás symbolizuje spoluprácu médií v boji za spravodlivú spoločnosť a pokračovanie v práci Jána Kuciaka - teda boji proti korupcii. Príde mi to ako hodnotová vec. Reportéri RTVS sa sami hlásili k tomuto odkazu, za čo im patrí naša veľká vďaka a úcta. Ľudsky mi je ľúto, keď sa z takéhoto odkazu vyrába problém. Mnohé udalosti po vražde Jána a Martiny ukázali charaktery ľudí a hodnoty, ktoré vyznávajú," povedal Peter Bardy šéfredaktor webu Aktuality.sk.

Odporúčame aj: Šéf spravodajstva RTVS ku kauze odznakov #allforjan: Som strašne sklamaný a znechutený

“Vražda J. Kuciaka a M. Kušnírovej je tak bezprecedentná a strašná udalosť, že je veľmi dôležité si ju neustále pripomínať a nenechať ich pamiatku rozplynúť sa v čase. Pripnutie spomienkového odznaku #allforjan považujem za individuálne rozhodnutie každého novinára, ktoré absolútne nie je v rozpore, ale je práve v úplnom súlade s hodnotami, ktorých nositeľom by mali verejnoprávne médiá byť," povedal pre Omédiách.com bývalý šéf spravodajstva Lukáš Diko.