Print this page

Rezník: Odmietam akýkoľvek politický tlak na redaktorov RTVS Reprofoto TV/NRSR

Medzinárodná organizácia ochraňujúca slobodu tlače Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila stanovisko, v ktorom odsudzuje obnovenie politického tlaku na slovenských novinárov. RSF je obzvlášť znepokojená ohrozením redakčnej nezávislosti RTVS.

 

RSF si všimla, že politický tlak na novinárov po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej poľavil. Ale len dočasne. "Potom, čo sa obavy z možných predčasných volieb rozptýli, tlak pokračoval s ešte väčšou silou." RSF obzvlášť upozorňuje na stupňujúce napätie vo vnútri RTVS. "Nový generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, namiesto toho, aby sa snažil v turbulentnom období posilniť slobodu médií, ju stále ohrozuje."

RSF pripomína, že Rezník bol zvolený za šéfa RTVS s podporou vládneho Smeru a SNS a okamžite po príchode narušil atmosféru vo vnútri RTVS, keď menoval za šéfov spravodajstva ľudí z tlačových oddelení ministerstiev. Pripomína aj to, že jedinú investigatívnu televíznu reláciu Reportéri zrušil potom, čo Reportéri odvysielali reportáž o štátom financovanej Matici slovenskej, ktorá má blízko k SNS. Krátko nato boli vykonané personálne zmeny v tíme, ktorý pripravuje reláciu Dejiny.sk a ktorá bola tŕňom v oku SNS.

Odporúčame aj: Rezník sa na nič nehrá, spravodajstvo dal do rúk úradníkom vládnych strán

RSF pripomína, aj zákaz šéfa spravodajstva nosiť odznaky #allforjan. Novinárov, ktorí sa vzopreli, označilo vedenie za "revolucionárov". RSF kritizuje aj výpoveď pre jednu z najskúsenejších redaktoriek RTVS Oľgu Bakovú, odchod programového riaditeľa Tibora Búzu, za vážny signál považuje otvorený list 60 redaktorov, ktorí kritizujú napätie v spravodajstve.

"Je veľmi dôležité, aby vedenie RTVS chránilo verejnoprávnu inštitúciu od politického tlaku a obnovilo vnútornú klímu dôvery," povedala Pauline ADES-Mével, šéfka RSF.

"Počas vážnej politickej krízy vyplývajúcej z vraždy Jána Kuciaka je potrebné, aby Slovensko malo viac ako kedykoľvek predtým nezávislého verejnoprávneho vysielateľa. Stojíme bok po boku s novinármi v RTVS aj so všetkými ďalšími novinármi, ktorí sú rozhodnutí bojovať za svoju redakčnú nezávislosť," dodala.

Na list ragoval Jaroslav Rezník:

„Doteraz som túto organizáciu Reportéri bez hraníc vnímal ako výsostne profesionálnu a objektívnu. Po prečítaní stanoviska som zostal rozčarovaný, pretože 25 rokov pracujem v médiách. V začiatkoch mojej profesionálnej kariéry som absolvoval stáže v BBC, ktorá mi bola vzorom. Učili nás tam, že na každý názor je potrebné mať pohľad minimálne dvoch strán, a toto sa v tomto prípade nestalo. Nikto ma z Reportérov bez hraníc o stanovisko nepožiadal. Môžeme sa venovať jednotlivo každému jednému odseku z ich listu a dementovať ich jeden po druhom, ale je v ňom toľko neprávd, že ho musím odmietnuť ako celok. Špeciálne odmietam akýkoľvek politický tlak na redaktorov RTVS, nijaké ohrozenie tvorivej činnosti a slobody nebolo, nie je a nebude. Napokon, takmer 60 interných a externých pracovníkov RTVS vrátane redaktorov sa v liste vyjadrilo, že pracujú slobodne. RTVS si váži profesionálov, vytvára im najlepšie možné podmienky na ich prácu, je si vedomá svojej zodpovednosti voči celej verejnosti, a preto bude aj naďalej postupovať striktne v zmysle platných demokratických princípov.“