Print this page

Vedenie RTVS dalo vyviesť z budovy českú novinárku Foto: Respekt

Redaktorka časopisu Respekt pripravovala posledné dni rozsiahlu reportáž o situácii v RTVS.

 V článku, ktorý dnes vyšiel v časopise Respekt, píše o protestoch proti vedeniu RTVS, nútených odchodoch redaktorov spravodajstva a snahe zmeniť RTVS na konšpiračný web.
V tejto súvislosti sa chcela rozprávať s šéfom spravodajstva a publicistiky RTVS Vahramom Chuguryanom, za ktorým sa vybrala do televízie, vtedy ešte netušila, že ju odtiaľ namiesto rozhovoru vyhodia. Takto to popísala v článku:

"Má rokovania s pani Lyons a bude to trvať," vracia sa sekretárka z miestnosti, kde ohlásila novinársku návštevu. Asi po polhodine čakania na chodbe pred dverami šéfredaktorskej kancelárie prichádza muž predstavujúci sa ako bezpečnostný pracovník. "Volali mi z vedenia. Mám zistiť, kto vás pustil (do) budovy, a potom vyviesť von, "oznamuje. Protesty sú zbytočné. "Urobíme to v pokoji, predsa nebudeme volať bezpečnostnú službu," hovorí vyhadzovač. Večer redaktorke zavolal Chuguryan a povedal jej, že to nebol on, kto dal príkaz na jej vyhodenie, a vraj nevie, kto to mohol byť.

Hovorkyňa RTVS Erika Rusníáková pre Omédiách.com potvrdila, že redaktorku z RTVS vyviedli. Kto konkrétne dal príkaz, nepovedala. Podľa Rusnákovej bola vyvedená preto, lebo nebola vopred ohlásená ani dohodnutá na rozhovor. „Do areálu budovy STV sa dostala neoprávnene bez legitimovania sa a zahlásenia na vstupe. Je vysoko neštandardné, aby sa niekto cudzí pohyboval po priestoroch RTVS bez ohlásenia, sprievodu a bez viditeľného označenia kartičkou pre návštevy. Keďže si to všimli zamestnanci RTVS, kontaktovali ochranu objektu. Pracovník ochrany objektu (nie vyhadzovač ani strážnik bezpečnostnej služby) ju slušne požiadal, aby budovu opustila, čo aj urobila,“ povedala Rusnáková.

Redaktorka Respektu sa od začiatku minulého týždňa pokúšala dohodnúť si s Chuguryanom stretnutie a bola s ním v kontakte. „Navrhol štvrtok, ale pri ďalšej snahe o konkretizáciu času a miesta stretnutia som nadobudla dojem, že ku schôdzke možno vôbec nedôjde. Pretože rozhovor so šéfredaktorom bol pre pripravovaný text dôležitý, stále totiž chýbalo vierohodné či logicky pôsobiace vysvetlenie pre ukončenie spolupráce so štyrmi redaktormi spravodajstva, pokúšala som sa dohovoriť si - ako zálohu - sprostredkovanie návštevy televíznej budovy s nejakým zamestnancom RTVS, s tým, že skrátka v najhoršom prípade - v snahe priniesť našim čitateľom čo najpoctivejší obraz slovenskej situácie - počkám na chodbe, kým pán šéfredaktor nebude mať čas,“ povedala Svobodová pre Omédiách.com.

Keďže jej šéfredaktor nakoniec čas a miesto schôdzky nepotvrdil, vybrala som do budovy RTVS na vlastnú päsť. "Pani na sekretariáte spravodajstva ma išla ohlásiť a od pána Chuguryana sa vrátila s tým, že má rokovania a nemá čas, požiadala som ju, nech ho informuje, že počkám vonku, či si po rokovaní ten čas na mňa neurobí. Súhlasila,“ povedala Svobodová.

Ako už písala v článku, po polhodine prišiel muž "zodpovedný za bezpečnosť" s informáciou, že „dostal pokyn od vedenia, aby ma vyprevadil z budovy a aby zistil, ktorý zo zamestnancov sprostredkoval môj vstup. To som mu nepovedala, obávala som sa, že v súčasnej atmosfére v televízii by aj taká nevinná informácia mohla niekomu uškodiť... Odišla som s ním dobrovoľne. Nebolo to nijak nepríjemné, bolo to len veľmi nezvyklé. Večer mi potom pán Vahran Chuguryan zatelefonoval,“ dodala.