Print this page

Skylink vrátil do ponuky Novu aj Primu, televízie to považujú za protiprávne Foto Nova

Satelitná služba Skylink vrátila do ponuky české stanice Nova a Prima, ktoré Skylink a ďalší operátori na Slovensku po tlaku ich vysielateľov vlani vyradili.

 

"Konanie slovenského Skylinku považujeme za protiprávne a pripravujeme právne kroky," povedala ČTK hovorkyňa Novy Jana Ondrejechová. Podobne reagovala aj Prima. "Tento krok s nami nebol akokoľvek prerokovaný, FTV Prima k nemu nedala žiaden súhlas. V súčasnosti tento krok samozrejme analyzujeme a budeme na neho patrične reagovať v zmysle právnych opatrení. V súvislosti s komunikáciou s jednotlivými operátormi pripomíname, že platí náš dlhodobý zámer zamedziť ďalšiemu nelegálnemu šíreniu kanálov skupiny Prima mimo územia ČR s výnimkou kanálu Prima Plus," povedala ČTK hovorkyňa Gabriela Semová.

Televízne stanice, ako napríklad Nova, Nova Gold, Nova Cinema či Prima, Skylink minulý týždeň sprístupnil za poplatok. Klient satelitnej služby si môže spomínané stanice objednať cez svoje elektronické konto u Skylinku v rámci služby nazvanej český servisný poplatok, a to za 3,40 eur mesačne alebo 46,10 eur ročne.

Službu Skylink prevádzkuje spoločnosť M7 Group. Člen predstavenstva firmy Jaromír Glisník portálu Živé.sk povedal, že spomínaná ponuka využíva pravidlo voľného pohybu tovaru a služieb v rámci EÚ. "Neporušujeme zákony ani platné zmluvy, nemáme dôvod sa obávať žalôb," uviedol.

Podľa hovorcu Skylinku Marka Nemca nejde o rozšírenie ponuky, ale len o technickú inováciu, pretože české stanice boli vždy súčasťou českej ponuky Skylinku, rovnako ako slovenské stanice sú v slovenskej ponuke.

"Jediná zmena je, že teraz zákazník nepotrebuje dve prístupové karty, ale stačí mu len jedna. Celá zmena spočíva v tom, že Skylink predstavil technické riešenie, ktoré dovoľuje zlúčiť regionálne oddelené služby na jednu dekódovaciu kartu. Táto možnosť sa týka všetkých zákazníkov, ktorí využívajú ako české, tak slovenské služby Skylinku. Až doteraz boli zákazníci nútení kupovať si dve prístupové karty a hradiť dvakrát registračný poplatok, čo bolo predmetom množstva sťažností, "podotkol.

Hovorca Skylinku dodal, že firma - podobne ako v minulosti - nebude možnosť zaobstarať si službu iného teritória nijako propagovať ani aktívne predávať. Bude tak rešpektovať záväzky vysielateľov, ktorí nakupujú niektoré vysielacie práva len pre určitý región.

České televízne stanice boli v minulosti u Slovákov obľúbené a ich podiel na celkovej sledovanosti sa pohyboval okolo 12 percent. Vlani slovenskí operátori hromadne vyradili zo svojej ponuky stanice skupiny Nova aj Prima.

Napríklad Nova sa už skôr úspešne domohla na súdoch zastavenia šírenia svojich staníc u niektorých slovenských operátorov. Nova miesto voľne šírených staníc ponúkla operátorom kanál Nova International s reláciami z vlastnej tvorby. Podobne postupovala aj skupina Prima, ktorá na Slovensku spustila kanál Prima Plus.