Print this page

Kronerová, Nvota, Huba a ďalší posielajú Rade RTVS otvorený list Foto: Český lev

Takmer 40 osobností zo združenia Slovenský ochranársky snem dnes poslalo Rade RTVS otvorený list, v ktorom vyjadrili vážne znepokojenie nad aktuálnym dianím v RTVS. Listom reagujú tak aj na kontroverzné vyjadrenia nového programového riaditeľa Mareka Ťapáka v Slobodnom vysielači.

 

"V poslednom čase nás znepokojilo viacero kontroverzných vyhlásení a krokov ľudí vo verejnoprávnej RTVS,“ píšu.
Upozorňujú Radu RTVS a verejnosť na ohrozenie kvalitnej, nezávislej, na faktoch založenej, kritickej a investigatívnej žurnalistiky. Investigatíva je podľa nich v súčasnosti v RTVS ohrozená, o čom "svedčia početné prejavy nespokojnosti (aj) kvalitných redaktorov a redaktoriek, ako aj odchod časti z nich z verejnoprávneho rozhlasu a televízie."

„Dezinformácie, polopravdy a tzv. hoaxy odvracajú pozornosť od skutočných problémov, vrátane ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Posilňujú tiež nedôveru voči vedeckým poznatkom, občianskej spoločnosti, ako aj verejným inštitúciám,“ píšu.

Viac: Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS

Znepokojenie vyslovili nad vyjadreniami nového programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka, ktorý podľa nich bagatelizuje rozdiely medzi profesionálnym žurnalizmom a konšpiračnými webmi. Kritizujú špeciálne výroky, ktoré povedal v Slobodnom vysielači a potom v rozhovore pre Omédiách.com: “Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.” Alebo “A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá?”

Odporúčame aj: Rozhovor s Ťapákom, ktorý chcela RTVS stopnúť: Slobodný vysielač je na tej istej úrovni ako TA3

Tieto vyjadrenia podľa ochranárov nie sú zlučiteľné s pozíciou programového riaditeľa verejnoprávneho média v demokratickej krajine.

Podobne ako pedagógovia VŠMU aj členovia z SOS sú presvedčení, že: “dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov, schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov.”

Od členov Rady RTVS žiadajú, aby iniciovali a zabezpečili:

1. Vrátenie skutočne verejnoprávneho charakteru RTVS, ktorého podstatou je služba verejnosti, a nie politickým stranám či iným záujmovým skupinám.
2. Systémové a systematické opatrenia na boj proti šíreniu dezinformácií, poloprávd a tzv. hoaxov vo verejnoprávnych médiách.
3. Prehodnotenie požiadaviek dvanástich odchádzajúcich reportérov a reportérok RTVS, najmä ohľadom pôsobenia vedenia a manažmentu RTVS.

Pod výzvou je podpísaných 38 členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu: Juraj Melichár, Mikuláš Huba, Juraj Nvota, Zuzana Kronerová, Zuzana Homolová, Daniel Pastirčák a ďalší.

Požiadali sme o stanovisko vedenie RTVS aj Radu RTVS.

„Rada sa výzvou bude zaoberať na najbližšom rokovaní, ktoré bude pravdepodobne 2. júla,“ napísal pre omédiách.com Adam Mozolák z kancelárie rady.