Print this page

Polícia zatkla Mariána Kočnera Reprofoto TA3

NAKA dnes na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zatkla Mariána Kočnera.


Informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého podnikateľ je podozrivý z falšovania zmeniek voči televízii Markíza. Denníku N to potvrdil zdroj z prostredia polície aj prokuratúry.

"Môžeme potvrdiť, že na základe vydaného pokynu dozorovým prokurátorom bola policajtmi NAKA zadržaná osoba M.K. V súčasnosti sú so zadržanou osobou vykonávané procesné úkony a o ďalšom postupe rozhodne vyšetrovateľ v zmysle Trestného poriadku," potvrdila polícia.

Odorúčame aj: Končer zastrašoval zavraždeného novinára

Denník N pripomína, že Kočner je obvinený v prípade Gatex, aj v prípade vratiek DPH v súvislosti s prevodmi nehnuteľností na Donovaloch. Nedávno polícia začala stíhanie aj kvôli zmenkám voči televízii Markíza. Kočnera v prípade priamo pomenovali ako podozrivého, ale obvinenie mu vtedy ešte nevzniesla.

Minulý týždeň spoločnosť Markíza-Slovakia v súvislosti so spornými zmenkami v hodnote takmer 70 miliónov eur požiadala Finančné riaditeľstvo o preverenie, či si spoločnosti spojené s Mariánom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

V konaní pred Okresným súdom Bratislava V Markíza označila zmenky za sfalšované. Pri svojom tvrdení sa opierala najmä o posudok písmoznalkyne, podľa ktorej je značne nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v roku 2000 tak, ako to tvrdia Marian Kočner a Pavol Rusko.
„Ak Pavol Rusko sporné zmenky podpísal, neurobil tak v roku 2000 ako konateľ Markízy a Markíza za Ruskov dlh neručí. V prípade, že sú na zmenkách podpisy Pavla Ruska, tak tieto pochádzajú nepochybne z neskoršieho obdobia a akýkoľvek dlh zo zmeniek je výlučne dlhom Pavla Ruska a vecou jeho vzťahu s údajným veriteľom,“ tvrdí Markíza.

Podrobnosti: Markíza požiadala o preverenie účtovníctva spoločností Mariana Kočnera

„Spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, ktorá sa na súde domáha vyplatenia, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti INKASNÝ SERVIS a Midas Investments Ltd., neviedli zmenky riadne v účtovníctve. Rovnako výnosy zo zmeniek neboli riadne zdanené,“ píše v tlačovej správe Markíza.