Print this page

Televízia ABC rozšírila vymyslenú správu, že bývalý poradca Trumpa zabil päť ľudí Reprofoto TV ABC

Americká televízia ABC News v stredu omylom vypustila do sveta informáciu, že bývalý šéf volebného štábu Donalda Trumpa Paul Manafort sa priznal k zabitiu piatich ľudí.

 

Mylná správa sa objavila na obrazovke počas prenosu stretnutia prezidenta s kongresmanmi, na ktorom šéf Bieleho domu oznámil zrušenie kritizovanej praxe odoberania detí prisťahovalcom zatknutým na hranici.

Manaforta FBI obvinila z niekoľkých vážnych zločinov vrátane prania špinavých peňazí, finančných machinácií a nelegálneho lobingu. Obvinenie zo zabitia či vraždy ale medzi nimi nie je. Manafort, ktorý v roku 2016 viedol päť mesiacov Trumpov volebný štáb, akékoľvek previnenie odmieta.

Ako sa správa do vysielania dostala a kto ju vyrobil, nie je jasné. Televízia ABC, ktorú Trump radí medzi "prefíkané" médiá spolu s ďalšími spravodajskými televíziami a denníky, sa za nehodu ospravedlnila divákom aj Manafortovi, ktorý od minulého piatku čaká vo väzbe na súd. "Takúto chybu nie je možné ničím ospravedlniť," uviedla televízia.

Trump, ktorý je zanieteným divákom televízneho spravodajstva, na chybu upozornil na twitteri. "Pozrite sa, čo z ABC News vypadlo. Počítam, že to pripravili sa trinástich demokratmi, ktorí stoja na čele honu na čarodejnice," napísal prezident s použitím obratu, ktorým označuje pátranie FBI po ruskej stope v prezidentských voľbách.