Print this page

Izraelská polícia vypočula premiéra kvôli ovplyvňovaniu médií Foto: FB B. Netanyahu

Polícia v utorok štyri hodiny vypočúvala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pre podozrenie z ovplyvňovania médií.

 

Išlo o jednu z troch káuz, v ktorej je Netanjahu vyšetrovaný, v dvoch už polícia odporučila začať stíhanie. Rozhodne o tom však až generálny prokurátor. Netanjahu pochybenia popiera a po výsluchu podľa denníka Haarec povedal, že mu nebolo predložené nič nové.

Ide o prípad, ktorý sa týka telekomunikačnej firmy Bezeq, pod ktorú spadá spravodajský server Walla. Polícia Netanjahua vypočúva pre podozrenie, že si za výhodné regulačné opatrenia, z ktorého malo prospech vedenie Bezeq, zaistil priaznivé spravodajstvo Wally. Výhody mohol poskytnúť ako šéf ministerstva spojov, ktoré do vlaňajška riadil.

V kauze Bezeq boli zadržaní dvaja bývalí Netanjahuovi blízki spolupracovníci, ktorí sa rozhodli svedčiť. Ide o Nira Hefeca a Sloma Filbera, ktorí poskytli policajtom nový materiál. Vypočutý má byť aj bývalý akcionár vo firme Bezeq Saul Elovič, ktorý z poskytnutých výhod ťažil. Podľa izraelskej televízie mu priaznivé regulačné opatrenia mohli vyniesť stovky miliónov šekelov.

Netanjahu bol vyšetrovaný v ďalších dvoch korupčných kauzách, v ktorých ide rovnako o ovplyvňovanie médií a ďalej o prijímanie cenných darov od podnikateľov. V týchto prípadoch polícia odporučila Netanjahua obžalovať z korupcie, podvodu a zneužitia dôvery. Konečné rozhodnutie, či bude obžaloba vznesená, má generálny prokurátor.

Problémy s políciou majú obaja manželia Netanjahuovi. Premiérovu ženu Saru čaká súd kvôli obvineniu z finančného podvodu pri riadení prevádzky premiérovej rezidencie. Proces mal začať 19. júla, ale tento týždeň Netanjahuova uspela s požiadavkou o odročenie. Súd začatie procesu odsunul na október.