Print this page

Zákrok polície proti štábu televízie ZDF vyvolal pobúrenie Reprofoto ZDF

Šéf drážďanskej polície sa ospravedlnil štábu verejnoprávnej televízie ZDF, ktorý policajti 16. augusta počas demonštrácie protiimigračného hnutia Pegida proti kancelárke Angele Merkelovej (CDU) nenechali 45 minút pracovať.

 

Na svojom webe to uviedla televízia ZDF. Prípad v Nemecku vyvolal rozsiahle debaty o slobode tlače.

Proti Merkelovej v saskej metropole demonštrovalo okolo 300 ľudí. Niekoľko z nich začalo pokrikovať na redaktorov ZDF a niektorí sa dokonca pokúsili kameramanovi vytrhnúť kameru z ruky. Neďaleko stojaca polícia sa najprv k zásahu nemala a do akcie sa vložila až na výzvu demonštrujúcich – no na prekvapenie redaktorov nie na ich ochranu. Novinárom naopak celkom tri štvrte hodiny neumožnila pracovať a opakovane kontrolovala ich preukazy.

Kvôli tomu sa na adresu polície zniesla kritika, ktorú ešte umocnilo, keď sa ukázalo, že demonštrant, na ktorého popud policajti zasiahli, je zamestnancom saského krajinského kriminálneho úradu (LKA) a protestu sa zúčastnil počas svojej dovolenky.

Kvôli vyjasneniu situácie sa v piatok v Drážďanoch stretli zástupcovia polície a ZDF. Podľa televíznej stanice na stretnutí polícia pripustila chyby a ospravedlnila sa za spôsob zákroku. Obe strany sa tiež prihlásili k dohode ministrov vnútra a médií z 90. rokov, ktorá počíta s tým, že aj pri demonštráciách budú strážcovia zákona médiá podporovať v získavaní informácií.