Print this page

Cena 660 tisíc eur za dokument o vínnej ceste je adekvátna, tvrdí RTVS

Vedenie RTVS podpísalo zmluvu so spoločnosťou "verybuzy" na výrobu dokumentu s pracovným názvom Vínne cesty Slovenska. Jeden 26 minútový diel dokumentu, ktoré zvyčajne vysiela na menej sledovanej Dvojke, bude stáť viac ako 30 tisíc eur.

 


„Ide o časozberný 20-dielny dokumentárny cyklus, ktorý kompletne mapuje vinárske oblasti a fenomén vína na Slovensku," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Richard Šümeghy.

 

Podľa zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmluv je celková cena seriálu 660 535 eur vrátane DPH. Za výrobu dokumentu zaplatí RTVS externej firme 621 tisíc eur. Dokument je platený z peňazí zo zmluvy so štátom, teda z verejných zdrojov.

Na to, že ide o dokumentárny formát, ktoré zvyčajne vysiela STV v menej lukratívnom čase a skôr na Dvojke, suma nie je nízka. Naviac, v relácii budú prezentované aj vinárske firmy. RTVS cenu obhajuje: „Pôjde o prierez naprieč všetkými ročnými obdobiami a všetkými významnými vínnymi cestami na Slovensku, ale ponúkneme tiež pohľad na malé vinárstva a vinohrady. Cena za jednu časť (26 min) je 31 059,60 eur vrátane DPH, čo je vzhľadom na charakter a náročnosť produkcie (časozberný dokument počas štyroch ročných období) adekvátna suma," povedal hovorca.

Cyklus plánuje RTVS odvysielať na jar 2014. Cyklus bol súčasťou minuloročného súbehu námetov.

Námet, réžiu a scénar pripravuje Gejza Dezorz a kolektív. Dezorz Je principálom Dezorzovho lútkového divadlo. Bol režisérom vo filme Obchod so šťastím a spolupracoval aj na seriáloch ako Kriminálka Anděl, Rodinné tajomstvá, Najväčšie tragédie Slovenska.

Súčasťou zmluvy je aj príloha so zoznamom jednotlivých položiek, kde je len konečná suma.