Print this page

SaS posiela otvorený list, kritizuje spravodajstvo RTVS Foto: RTVS

Strana SaS tvrdí, že v televíznom spravodajstve RTVS sú manipulatívne praktiky.

 

Žiada, aby sa Rada RTVS vážne zaoberala kvalitou spravodajstva v televízii. „Členovia Rady by nemali sledovať len to, čo RTVS odvysielala, ale najmä to, čo neodvysielala a čo ako verejnoprávne médium odvysielať mala,“ píše vedenie SaS v otvorenom liste Rade RTVS.

Televízne spravodajstvo RTVS od nástupu Jaroslava Rezníka sa po odchode redaktorov dostalo podľa strany SaS do pozície provládneho média, čím porušuje zákon i svoj štatút. 

Z RTVS minulý rok odišli desiatky redaktorov, veľká časť z nich ešte predtým kritizovala pomery v televízii za Jaroslava Rezníka.

„V príspevkoch sa systematicky potláča kritika vlády alebo sa kritické hlasy vyberajú najmä medzi nezávislými analytikmi, aby sa potlačil hlas opozičných strán. Cieľom je predstaviť divákovi vládu a jej predstaviteľov v tom najlepšom svetle bez ohľadu na skutočnosť a zároveň zatlačiť do úzadia existenciu opozície,“ tvrdia predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Odporúčame aj: Prieskum: Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo mala v lete RTVS

Súčasťou tejto „nepeknej hry“ je podľa SaS absencia prirodzenej ambície redaktorov spoznať a ponúknuť divákom pravdivý obraz udalostí. „Je to dôkaz, že v RTVS sa rozmáha strach, autocenzúra a s tým spojená neprofesionalita. Na rozdiel od čias vulgárneho mečiarizmu sa manipulácia za čias Jaroslava Rezníka robí rafinovanejšie. Aj tak sa občas pritrafí viditeľné faux pas, keď sa k štátnemu rozpočtu za opozíciu vyjadrujú traja členovia tej istej strany, pričom v Národnej rade SR pracuje niekoľko opozičných subjektov,“ uviedla SaS. 

Neproporcionalita je podľa nich viditeľná nielen vo výbere respondentov ale aj v obsahu názorov, aké sa dostanú do vysielania. Typickým príkladom je podľa nich spracovanie otvoreného listu lekárov na neurochirurgii na bratislavských Kramároch. 

„RTVS nemá ambíciu zistiť skutočný stav veci a oprávnenosť sťažnosti lekárov. Podstatné pre ňu je, aby ministerstvo zdravotníctva dostalo v príspevku toľko času a priestoru, koľko potrebuje na svoju obhajobu. Je to trestuhodné zľahčovanie vážneho problému, nehovoriac, že opozičný názor sa tu berie ako nevyžiadané bremeno, a tak sa s ním aj nakladá,“ tvrdí poslankyňa za SaS Renáta Kaščáková, ktorá však chváli reláciu Občan za dverami, ktorá je podľa nej ukážkou, že redaktori vedia ísť nebojácne po podstate problémov. „Presne toto isté očakávame od televízneho spravodajstva,“ tvrdí Kaščáková.

Pokúšame sa získať stanovisko vedenia RTVS, oslovili sme aj Radu RTVS.