Print this page

Z Reportérov odchádza ich šéf Vincent Štofaník Foto: FB V. Štofaník

Vincent Štofaník sa podľa informácií Omediach.com rozhodol odísť z vedenia investigatívnej relácie Reportéri, v RTVS ostáva. RTVS informáciu Omediach.com potvrdila.

"Vincent Štofaník bude viesť tím Reportérov do konca januára. Následne bude pokračovať v Sekcii generálneho riaditeľa ako projektový manažér, ktorý bude mať okrem iného na starosti aj kultúrne a promo aktivity RTVS," povedala pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Na otázku, kto Štofaníka nahradí, neodpovedala.


Štofaník v minulosti viedol informačné okruhy Slovenského rozhlasu, po príchode Jaroslava Rezníka však z RTVS odišiel.

Minulý rok sa v marci vrátil a uzatvoril ročnú zmluvu na obnovenie a zlepšenia fungovania redakcie Reportérov. Stal sa šéfom nových Reportérov, ktorí sa objavili na obrazovke v septembri. „Ponuku pracovať v tíme investigatívnej a občianskej publicistiky som sa rozhodol prijať, pretože vo všeobecnosti a osobitne v tejto spoločenskej situácii, považujem za správne, ak sa aktívne zapojím do procesu budovania redakcie (Reportéri RTVS), ktorá má byť prirodzenou súčasťou verejnoprávnej inštitúcie,“ povedal minulý rok pre Omediach.com Štofaník.

Do tímu Reportérov prišli aj noví ľudia, medzi ktorými bol bývalý redaktor Hospodárskych novín Matej Gašparovič či bývalý dlhoročný redaktor JOJ Laco Ďurkovič.

Redakcia pripravovala aj príspevky, ktoré kritizovali vládu, pričom viacerí redaktori vrátane Štofaníka sa podpísali aj pod list, kritizujúci útoky Roberta Fica na novinárov.

Odporúčame aj: RTVS prekvapila reportážou o unesenom Vietnamcovi, odváži sa aj na kauzy SNS?

V minuloročnom spore Ďurkoviča s vedením RTVS sa Štofaník postavil na stranu redaktora, ktorý sa sťažoval, že nemal záruku, že bude ďalej pre RTVS pracovať, na čo ho vedenie RTVS obvinilo z "vážnych pracovných a medziľudských konfliktov".

Vtedy Štofaník stanovisko vedenia kritizoval, nesúhlasil s ním. „Uvedený spor nebol nikdy objektívne prešetrený a uzavretý a nikdy sa k nemu neuskutočnilo žiadne stretnutie s vedením Reportérov. So stanoviskom RTVS nesúhlasím, je neobjektívne a vo viacerých tvrdeniach nepravdivé. Nerozumiem mu, pretože RTVS nikdy spor neriešila,“ povedal Štofaník v decembri. Durkovič si spor s vedením vyriešil a v práci pre RTVS pokračuje.

Pokúšame sa získať stanovisko Šofaníka