Print this page

Fico obvinil médiá z manipulácií pred protestami (VIDEO)

Predseda Smeru Robert Fico v nedeľu v TA3 zopakoval, že netelefonoval s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom, zaútočil na Andreja Kisku a obvinil médiá z manipulácií proti Smeru pred protestami.

 

Fico tvrdí, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola zneužitá na politické ciele. „Médiá, opozícia a prezident Andrej Kiska tancovali na hrobe zavraždených a zneužili ho na útok proti vláde. Pokračujú v tom ďalej,“ povedal v TA3.

Minulý týždeň investigatívni novinári priniesli informáciu, že v roku 2012 zachytila talianska protimafiánská jednotka telefonický rozhovor medzi vtedajším predsedom vlády Ficom a Antonínom Vadalom, ktorý sa odohrával vo veľmi priateľskom tóne. Nahrávka telefonátu vznikla v rámci policajnej operácie, ktorá Vadalu monitorovala. Fico to odmieta a tvrdí, že je to klamstvo.
„Tak, ako bola zneužitá vražda smerom k pádu vlády, tak vo štvrtok, doslova minútu po tom, ako sme prišli s informáciou o Kiskových podvodoch, prišiel jeho dvorný Denník N s informáciou, že v roku 2012 mala talianska prokuratúra odpočúvať Vadalu, podozrivého z trestnej činnosti, a vraj je nejaký odposluch spolu so mnou. Ja som to razantne odmietol, lebo je to nezmysel."

O telefonáte informovali najprv talianske noviny La Repubblica a následne podrobne aj investigatívny tím pod vedením novinárky Pavly Holcovej, novinári si za svojimi informáciami stoja.

Talianska novinárka Maria Grazia Mazzola, ktorá nedávno zverejnila fotografie zo sledovania Jána Kuciaka, pre Aktuality.sk potvrdila, že talianska prokuratúra o žiadnom dementovaní správy o telefonáte nevie. Novinárka naopak predpokladá, že sa skôr dajú očakávať ďalšie odhalenia. „Overovala som údajné dementovanie informácií o nahrávke rozhovoru medzi ex premiérom Ficom a Antoninom Vadala', ku ktorému malo dôjsť zo strany talianskej prokuratúry, keďže sa takéto správy o tomto objavili na Slovensku,” povedala talianska novinárka.

Veľkú časť relácie, v ktorej Fico debatoval s moderátorom TA3 sám, venoval kritike novinárov. „Všetci (novinári – pozn.red.) na Slovensku, lebo sa to hodilo do kariet, ste spustili lavínu útokov proti mne... V roku 2012 som nemal žiaden dôvod telefonovať s Vadalom, som ho nepoznal, nepoznám, on nemá moje telefóne číslo, ja nemám jeho telefónne číslo. Ale účel svätí prostriedky, tá informácia bola spustená, cieľom bolo prekryť kauzu pána prezidenta a jeho daňové podvody a motivovať ľudí, aby šli na míting,“ povedal Fico.

Fico sa pokúsil spochybniť aj zahraničných novinárov, ktorí na telefonát upozornili. „Pozrel by som sa na prepojenia La Republiky a Aktuality, je tam nejaké prepojenie vlastnícke, tak by som sa nečudoval, že tie veci boli koordinované. Prečo tie veci vyšli tesne pred mítingom? Prečo sa kauza Kisku prekryla?“ povedal Fico.