Print this page

BBC prehrala súd. Za nepravdivú správu musí Porošenkovi zaplatiť značnú sumu (VIDEO) Youtube he White House

Britská spravodajská stanica BBC vyplatí ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi odškodnenie za nepravdivú správu o tom, že zaplatil za dohodnutie schôdzky so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom.

 

Porošenko stanicu vlani zažaloval za ohováranie. BBC sa dnes za správu z vlaňajšieho mája ospravedlnila a stiahla ju zo svojho webového portálu. Výšku sumy, ktorú prezidentovi zaplatí, nespresnila.

Britská stanica na svojom webe s odvolaním sa na nemenované ukrajinskej zdroje v vlani v máji uviedla, že vtedajší Trumpov právnik Michael Cohen dostal z Kyjeva cez sprostredkovateľov okolo pol milióna dolárov. Za tieto peniaze mal zabezpečiť, že rokovanie Porošenko s Trumpom v júni 2017 nebude "krátka schôdzka", ale "skutočné rozhovory". Cohen prijatie peňazí následne poprel.

"Ospravedlňujeme sa pánovi Porošenkovi za akékoľvek spôsobené problémy," uviedla vo vyhlásení BBC. Dodala zároveň, že ukrajinskému prezidentovi zaplatí "značnú sumu" ako odškodnenie za spôsobenú ujmu a náhradu právnych výdavkov.

Biely dom po júnovom rokovaní uviedol, že obaja štátnici spolu hovorili o konflikte na východe Ukrajiny, o vládnych reformách a o boji proti korupcii v krajine. Porošenko povedal, že s americkým prezidentom hovoril okrem iného o vojenskej a technickej spolupráci.

Ukrajinský prezident bude v nedeľných voľbách znovu obhajovať svoj mandát. Jeho popularita je však v krajine nízka, a to najmä kvôli nedostatočným výsledkom v boji proti korupcii. V predvolebných prieskumoch teraz tesne zápasí o druhé postupové miesto do rozhodujúceho kola s niekdajšou premiérkou Juliou Tymošenkovou. Favoritom nedeľňajšieho súboja je komik Volodymyr Zelenskyj.