Print this page

Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO) Reprofoto youtube Madonna

Organizátori medzinárodnej súťaže Eurovízia potrestali Island pokutou za správanie skupiny Határ pri tohtoročnom ročníku akcie, ktorej finále sa konalo v máji v Tel Avive.

Členovia skupiny počas vyhlasovania výsledkov rozvinuli transparenty vo farbách palestínskej vlajky s nápisom Palestína, čo je podľa pravidiel neprípustná politizácia súťaže. Informovala o tom agentúra AFP.

"Počas finále súťaže Eurovízia 2019 islandskí umelci zo skupín Hatari rozvinuli transparent, ktorým porušili pravidlo 2.6, zakazujúce politizáciu tejto akcie," vysvetlila podľa AFP v dnešnom vyhlásení Európska vysielacia únia (EBU), ktorá súťaž organizuje.

Spomínané pravidlo 2.6 stanovuje, že "zúčastnení prevádzkovatelia vysielania" musia u svojich súťažiacich podniknúť kroky na to, aby sa zabezpečilo, že súťaž nebude v žiadnom prípade spolitizovaná.

Organizátori teraz na základe tohto ustanovenia rozhodli, že islandská verejnoprávna televízia, ktorá je členom EBU, musí byť v súlade s pravidlami súťaže potrestaná finančne.

EBU podľa AFP odmietla prezradiť výšku uloženej pokuty. Oznámila len, že trest zostal v platnosti aj po odvolaní postihnutej islandskej televízie.

Členovia skupiny Hatari sú známi svojím nesúhlasom s izraelskou okupáciou palestínskych území.

Pri májovom finále súťaže Eurovision Song Contest v Tel Avive vyvolala svojím vystúpením otázniky aj speváčka Madonna. Na chrbte tanečníkov, ktorí s ňou boli na pódiu, mali izraelske a palestínske vlajky, čo podľa agentúry DPA zrejme mala byť výzva k mierovému vyriešeniu desaťročí trvajúceho blízkovýchodného konfliktu.