Print this page

Horúca aktualita: Markíza aj Nova majú nového majiteľa

Spoločnosť CME, ktorá vlastní viacero televízií vrátane Markízy a českej Novy, má nového majiteľa.

Spoločnosť PPF Group v nedeľu večer oznamila, že prostredníctvom svojich dcérskych spoločností podpísala dohodu so spoločnosťou Central European Media Enterprises Ltd. o jej plnom prevzatí. CME prevádzkuje televízne stanice v Bulharsku, Českej republike, Rumunsku, na Slovensku a v Slovinsku. Podmienkou dokončenia transakcie je získanie súhlasu akcionárov spoločnosti CME, Európskej komisie a národných regulátorov v niektorých z krajín, kde CME pôsobí.

Podrobnosti finančnej transakcie obe strany nezverejnili.

Zatiaľ nie je zrejmé, či si PPF televízie na všetkých piatich trhoch ponechá, alebo niektoré predá. V súvislosti s Markízou sa posledné mesiace spomína aj meno priateľa expremiéra Roberta Fica Miroslava Výboha ale aj finančná skupina Penta.

“Nákupom spoločnosti CME, respektíve jej mediálnych aktivít v piatich európskych krajinách, sledujeme predovšetkým cieľ doplniť náš telekomunikačný biznis v strednej a východnej Európe. Chceme využiť synergie medzi tvorbou mediálneho obsahu a jeho distribúciou. Našim motívom je teda predovšetkým rozvíjanie telekomunikačného a mediálneho byznysu. CME je dobre fungujúca spoločnosť a po jej prevzatí neplánujeme žiadne unáhlené zásahy do jej fungovania,” povedal Petr Kellner, majoritný akcionár PPF.

„Špeciálny výbor predstavenstva spolu s našimi poradcami vykonal rozsiahly prieskum alternatív, ktorý zahŕňal rokovania s významným počtom možných strategických partnerov a finančných skupín. Toto oznámenie dnes opätovne potvrdzuje náš záväzok priniesť hodnotu všetkým akcionárom,“ povedal John Billock, predseda predstavenstva CME.

Dohodu jednomyseľne schválila správna rada CME na odporúčanie osobitného výboru rady. Najväčší akcionár CME, AT&T Inc., súhlasil, že bude hlasovať za túto transakciu. Očakáva sa, že akvizícia bude dokončená okolo polovice roku 2020, pod podmienkou schválenia regulačnými orgánmi a splnenia bežných podmienok uzatvárania. Realizácia transakcie nepodlieha žiadnym podmienkam financovania.

Spoločnosť CME vysiela na 30 televíznych kanáloch, má dosah na 45 miliónov divákov. CME v súčasnej dobe prevádzkuje 30 televíznych staníc – v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady a Ring), v Českej republike (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action a Nova Gold), v Rumunsku (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International a PRO TV Chisinau), v Slovenskej republike (TV Markíza, Markíza International, Doma a Dajto) a v Slovinsku (POP TV, Kanal A, Brio, Oto a Kino).

Skupina PPF pôsobí od bankovníctva a finančných služieb cez oblasti telekomunikácií, nehnuteľností, strojárstva, biotechnológie až po poisťovníctvo. PPF pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike.

V súvislosti s touto transakciou  CME zvolá mimoriadne valné zhromaždenie za účelom schválenia navrhovanej fúzie a bude žiadať súhlas Európskej komisie a príslušných národných regulátorov.  PPF predpokladá, že celý schvaľovací proces bude trvať niekoľko mesiacov.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.