Print this page

Prenos Oscarov zaznamenal najnižšiu sledovanosť v histórii Foto: ČT

Priamy prenos udeľovania cien americkej filmovej akadémie Oscar tento rok sledoval najmenší počet televíznych divákov v histórii.

 

S odkazom na údaje americkej monitorovacej služby Nielsen o tom informovala agentúra Reuters. 92. ročník bol podľa amerických kritikov príliš dlhý a chaotický. Tvorcovia pritom už druhý rok stavili na formát bez hlavného moderátora.

Tohtoročné rozdávanie zlatých sošiek sledovalo 26,5 milióna ľudí, teda o pätinu menej ako vlani. Troj a pol hodinová show bola totiž podľa kritikov plná náhodných momentov a nezrovnalostí. Vystúpil pri nej napríklad rapper Eminem, ktorý predviedol 17 rokov starú pieseň, čo bolo podľa niektorých kritikov "prekvapivé, ale ťažko nepochopiteľné".

Popularita slávnostného večera pritom vlani u divákov vzrástla. Stalo sa tak po štyroch rokoch, keď záujem publika postupne klesal. Podľa niektorých pozorovateľov to bolo spôsobené zrejme tým, že minuloročný odovzdávacie ceremoniál sľuboval koncepčnú zmenu - bol totiž prvým, ktorý nemal hlavného moderátora. Súčasťou bolo aj hudobné vystúpenie kapely Queen či dvojice Lady Gaga a Bradley Cooper, ktorí spolu účinkovali v populárnom filme Zrodila sa hviezda.

Tohtoročný slávnostný večer však podľa všetkého nedokázal nadviazať na minuloročný úspech. Podľa údajov firmy SQAD pritom 30 sekundový reklamný spot v čase udeľovania zlatých sošiek stále mohol stáť takmer na 2,3 milióna dolárov .

Hoci prenos slávnostného večera sledovalo menej ľudí v televízii, o udalosti sa živo diskutovalo na sociálnych sieťach. Spoločnosť Nielsen zaznamenala o 16 percent viac interakcií používateľov na tému Oscarov, ako minulý rok.