Print this page

ČT spúšťa rozsiahle vyučovanie prostrednictvom obrazovky - projekt UčíTelka a Škola doma Ilustr. foto: ČT

Česká televízia (ČT) budúci týždeň spustí projekty UčíTelka a Škola doma, ktoré majú deťom a študentom nahradiť vyučovanie na školách, ktoré sú uzavreté kvôli šíreniu nového koronavírusu.

Každý deň od 16. marca čaká na programe ČT2 na žiakov prvého stupňa základných škôl vyučovanie prostredníctvom televíznej obrazovky. V utorok a vo štvrtok bude relácia Škola doma pomáhať s prípravou na prijímacie skúšky.

"V čase mimoriadnych opatrení a uzavretia škôl v celej Českej republike chceme ponúknuť deťom alternatívu ku klasickému školskému vzdelávaniu, ktoré môže doplniť ich samoštúdium. A tiež uľahčiť situáciu rodičom. Pripravili sme preto naživo vysielané výučbové bloky vedený vyštudovanými pedagógmi. Nový projekt UčíTelka je primárne určený pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Okrem toho chystáme pre starších žiakov prípravu na prijímačky a plánujeme spustenie špecializovaného edukatívneho webu s viac ako tromi tisíckami vzdelávacích videí z relácií ČT, "uviedol generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Odporúčame aj: RTVS začína vysielať pre študentov, ktorí musia byť doma, diela povinnej literatúry (VIDEO)

Projekt UčíTelka alebo Keď deti učí telka, vzniká s odbornou garanciou českého ministerstva školstva. ČT ho spustí zatiaľ na dobu jedného mesiaca. Sprevádzať ním budú moderátorky Petra Křížková a Kateřina Bílková.

"Vyučovanie štartuje každý pracovný deň o deviatej. Každý učebný blok bude trvať 30 minút a bude určený vždy pre jeden ročník prvého stupňa s krátkou prestávkou v podobe vzdelávacích relácií z produkcie Déčka (televízny kanál pre deti - pozn.red.)," povedal vedúci projektu Luboš Rosi. Výučbovú hodinu povedie vždy jeden učiteľ, na vyučovaní budú prítomné aj tri deti, dodal. Na vzdelávacie pásmo naviažu od 12:00 do 15:00 ďalšie vzdelávacie programy určené pre staršie deti.

Vždy v utorok a vo štvrtok od 14:00 pomôže ČT1 študentom, na ktorých čakajú prijímacie skúšky na stredné školy a osemročné gymnáziá, reláciou Škola doma. V utorok sa bude precvičovať čeština a vo štvrtok matematika. Na postoch moderátoriek sa budú striedať Lenny Trčková a Alena Zárybnická. "Pôjde o interaktívny formát, žiaci sa budú prostredníctvom chatu pýtať na to, čo ich zaujíma a čomu nerozumejú, zároveň ale budú preberať s učiteľmi, zaujímavou a interaktívnou formou, aj vybrané témy z daných oblastí," povedal vedúci projektu Radomír Šofr.

Vzdelávacie aplikácie môžu deti nájsť tiež na webe  www.decko.cz.