Print this page

Majstrovstvá sveta v hokeji nebudú, zrušili ich Foto: IIHF

Hokejové majstrovstvá sveta, ktoré malo v máji usporiadať Švajčiarsko, bolo kvôli pandémii koronavírusu zrušené. Rozhodla o tom rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Vo Švajčiarsku v súčasnosti platí zákaz všetkých akcií do 30. apríla.

"Pre medzinárodnú hokejovú rodinu je to tvrdá realita, ale musíme ju akceptovať. Koronavírus je globálny problém a vyžaduje veľké úsilie vládnych orgánov v boji proti jeho šíreniu. IIHF musí urobiť všetko pre to, aby tento boj podporila. V súčasnej dobe musíme nechať šport bokom a podporovať ako vládne orgány, tak hokejovú rodinu," uviedol prezident IIHF René Fasel.

Na turnaj s rozpočtom vyše 30 miliónov eur, ktorý sa mal konať v Zürichu a Lausanne od 8. do 24. mája, bolo predaných vyše 300 tisíc vstupeniek. "Prijímame toto rozhodnutie rady IIHF. Ale je to pre organizačný výbor samozrejme veľké sklamanie. Je to výnimočná situácia pre všetkých a teraz ide o vyriešenie všetkých zostávajúcich otázok," uviedol generálny sekretár organizačného výboru majstrovstiev sveta Gian Gilli.

Svetový hokejový šampionát sa od svojho vzniku v roku 1920 nekonal v rokoch 1940 až 1946 kvôli druhej svetovej vojne a jej následkom. Potom, čo prestal byť súčasťou olympijských hier, sa nehral ani v olympijských rokoch 1980, 1984 a 1988.

Po predčasnom ukončení prevažnej časti ligových súťaží čakajú na vývoj situácie hokejisti v NHL aj nižšie AHL a v Kontinentálnej lige, ktorých súťaže boli prerušené.

Výročný kongres IIHF, ktorý sa mal konať v závere MS, bude v náhradnom termíne. Športovými dôsledkami zrušenia majstrovstiev sveta v rôznych výkonnostných a vekových kategóriách sa zaoberá súťažný a koordinačný výbor IIHF.

Usporiadatelia ďalších šampionátov sú určení až do roku 2025. Budúci rok sa má turnaj konať v Bielorusku a Lotyšsku, potom vo Fínsku, v Rusku, v Česku a v roku 2025 si rozdelia usporiadateľstvo Švédsko a Dánsko. O prípadnom posune a zaradení Švajčiarska bude jednať kongres IIHF.

"Presunúť majstrovstvá sveta do inej krajiny nemožno. Prípadné preloženie MS vo Švajčiarsku na budúci rok je témou, ktorú musí prerokovať kongres na základe faktu, že usporiadatelia majstrovstiev sveta sú určení až do roku 2015," uviedli internetové stránky IIHF.

Zrušením MS odpadol tiež plánovaný ceremoniál uvedenia nových členov Siene slávy IIHF. Do nej mali pribudnúť 24. mája v Zürichu Alexej Jašin, Kimmo Timonen, Ryan Smyth, Mathias Seger a Mark Streit.