Print this page

Bulharsko smúti za populárnym moderátorom, ktorého smrť zavinil opitý vodič (VIDEO) Foto: Nova

Bulharské úrady čelia kritike za laxný prístup v boji proti alkoholu a drogám za volantom potom, čo v nedeľu zomrel pri dopravnej nehode populárny televízny moderátor Milen Cvetkov. Bulharsko má najvyššiu nehodovosť na cestách zo všetkých krajín Európskej únie, pripomenula agentúra Reuters.

 

Podľa prokuratúry zahynul päťdesiattriročný Cvetkov v nedeľu v uliciach bulharskej metropoly pri dopravnej nehode, keď do jeho auta, s ktorým zastavil na križovatke na červenú, narazil alkoholom posilnený a k tomu zdrogovaný 22-ročný vodič rýchlo jazdiaci vo svojom luxusnom aute.

Vodič, ktorý nehodu spôsobil, je vo väzbe a hrozí mu až 15-ročný trest väzenia.

Na sociálnych sieťach vyvolala smrť Cvetkova, ktorý podľa serveru Balkan Insight s 30-ročnou praxou patril k najvýznačnejším osobnostiam bulharskej televíznej žurnalistiky, vlnu kritiky.

Používatelia zdôrazňovali skutočnosť, že Bulharsko má percentuálne najvyšší počet mŕtvych pri dopravných nehodách v celej Európskej únii. Podľa údajov ministerstva vnútra tam v roku 2019 na cestách zomrelo 623 ľudí, oproti 611 v predchádzajúcom roku. 8482 osôb sa vlani pri dopravných nehodách zranilo.

"Dúfam, že tragický osud Milena Cvetkova konečne vyšle silný signál, že sú potrebné nemilosrdné opatrenia proti vojne na cestách," napísal novinár Georgi Filipov, ktorý pri inej automobilovej nehode vlani utrpel vážne zranenie.

Úplatky podľa Reuters Bulharom často umožnia vyhnúť sa trestu za prítomnosť alkoholu v krvi počas riadenia.

Niektorí bulharskí politici už uviedli, že zásah proti opitým pirátom ciest je krajne nevyhnutný. "Je na čase prijať zákon s minimálnym trestom 20 rokov za mrežami v prípade konania v opitosti alebo pod vplyvom drog, bez vodičského oprávnenia, za príliš rýchlu jazdu či jazdu vozidlom nezákonne upraveným do tej miery, že ho nemáte pod kontrolou," vyhlásil Nastimir Ananiev, líder opozičnej strany Volt.