Print this page

RTVS pripravila špeciálne vysielanie k výročiu odsúdenia Milady Horákovej (VIDEO) Foto: RTVS

Od vykonštruovaného procesu a justičnej vraždy Milady Horákovej uplynie 27. júna sedemdesiat rokov. Pri tejto príležitosti RTVS odvysiela premiérové časti dokumentárneho cyklu Osudy ako spomienku na politických väzňov z obdobia nástupu komunistického režimu a začiatku 50. rokov. Prvú časť prinesie na Dvojke 18. júna o 17:55.

V dokumentárnom cykle Osudy s podtitulom Nástup totality a päťdesiate roky vystupujú ľudia, ktorí boli počas prvej Československej republiky demokratmi, počas vojny pôsobili v protifašistickom odboji a v 50. rokoch skončili za svoj odboj, alebo po vykonštruovaných procesoch v komunistických väzeniach. Dokumenty sú zložené z časozberu, ktorý vznikal od roku 2013. S viacerými respondentmi sa štáb vrátil na miesta, kde boli kedysi väznení. Každý príbeh ukazuje inú formu perzekúcií komunistického režimu - politické popravy, väznenie, akciu B, prenasledovanie šľachty, športovcov, osudy odvlečených do gulagov, či úteky za slobodou.

"Naše dokumenty, ktoré vznikajú pri 70. výročí odsúdenia a justičnej vraždy Milady Horákovej, majú dve roviny. Jednak chcú pomenovať zlo spôsobené komunistickým režimom, s ktorým sme sa dodnes nevyrovnali a ktoré sa ešte aj dnes zvykne nepochopiteľne zľahčovať. Na druhej strane chcú ukázať v kontraste aj ľudskosť a vieru v dobro, ktoré si zachovali naši hrdinovia, poslední politickí väzni z 50. rokov. V Osudoch nehovoríme len o tom ťažkom, čo prežili, ale tiež o tom, ako sa s tým dokázali vyrovnať. Aj v dnešnej dobe môžu byť ich príbehy nádejou, že človek dokáže v živote prekonať aj tie najťažšie skúšky," poznamenala redaktorka RTVS Soňa Gyarfašová, ktorá zastrešovala námet, scenár aj réžiu dokumentárneho cyklu. Komentár k jednotlivým dokumentom nahovoril Boris Farkaš.

Viacerí z účinkujúcich osobností poznali osobne aj Miladu Horákovú a súdili ich v procesoch nadväzujúcich na jej proces. Medzi nich patrí 103-ročný Eduard Marek, najstarší československý skaut, väzeň nacistov a komunistov, čerstvý laureát ocenenia Biela vrana. Po 70 rokoch od odsúdenia Horákovej, sa s ním štáb vrátil do väznice na Pankráci, kde bol väznený.

18.6. o 17:55, Dvojka
Osudy Jána Zemana – Stretnutie na križovatke ciel
Exilová odbojová skupina zložená z ľudí, ktorí bojovali už počas vojny proti nacizmu, požiadala Jána o informácie o zbrojnej výrobe aj pomeroch medzi ľuďmi. Rozhodol sa im pomôcť, pretože podobne ako oni veril, že treba niečo urobiť aj proti druhej totalite. Dnes 96-ročný Ján Zeman dostal za odboj proti komunistickému režimu trest smrti, no ten mu nakoniec zmenili.

19.6. o 17:55, Dvojka
Osudy rodiny Miglierini: Otec prežil gulag, nie však Víťazný február
Salvator Miglierini patril k hŕstke ľudí, ktorým sa podarilo vrátiť domov zo sovietskych gulagov. Svoje nevšedné meno zdedil po talianskych predkoch, ktorí prišli na územie Slovenska ešte v 19. storočí pomáhať pri stavbe Košicko-bohumínskej železnice. Jeho však viac ako rodinná kamenárska tradícia zaujímali otázky práva a spravodlivosti.

22.6. o 17:55, Dvojka
Osudy Branislava Tvarožka – Dobrí ľudia
Rodina Tvarožkovcov stála pri prvých krokoch československých légii, Československej republiky a neskôr aj protifašistického odboja. Branislav sprevádzal s bratrancom Živodarom v povstaní generálov Goliana a Viesta. V roku 1948 sa jeho bratranec Živodar zapojil do odboja proti druhej totalite. Ocitol sa na palube lietadla, ktorým uletel na západ ich priateľ, bývalý príslušník britského kráľovského letectva Milan Jakubec. Branislav Tvarožek bol odsúdený v procese, v ktorom padli tri rozsudky smrti. V roku 2019 získal ocenenie Biela Vrana.

25.6. o 17:55, Dvojka
Osudy Anny Šestákovej – Pohľad z druhej strany mreží
"Keď sme sa brali, tak farár, ktorý nás sobášil, povedal citát z písma. Jedni druhým bremená neste. Mala som 21 rokov, keď nás sobášili, čo aké bremená. A potom, keď ho zavreli, som si to uvedomila...," spomína dnes takmer 102-ročná Anna Šestáková, ktorá je o štyri mesiace staršia ako prvá Československá republika. Písal sa rok 1951, keď sa život mladých manželov Anny a Ervína Šestákovcov a ich troch malých detí od základov zmenil.

26.6. o 17:55, Dvojka
Osudy Jaroslava Žiláka: Cesty do minulosti
Jaroslavovho otca, ktorý deväť rokov pracoval v železiarňach v Amerike a za zarobené peniaze si otvoril malé železiarstvo, komunisti ako živnostníka zavreli. Otec dostal päť rokov, Jaroslav tri roky a matka, pretože ich neudala, dostala osem mesiacov. Matke výkon trestu odložili, keďže sa musela starať o osemročnú dcéru. Jaroslav postupne vystriedal sedem väzníc.

29.6. o 17:55, Dvojka
Osudy Štefana Ružovica: Túžba po slobode
Štefan Ružovič pomáhal prenasledovaným pri útekoch za slobodou, preto nakoniec slobodu sám stratil. Ako mladý chlapec niesol ťažko, keď sa z jeho rodnej Devínskej Novej Vsi stalo pohraničné pásmo plné vojakov obohnané ostnatým drôtom. Každý deň tu bolo počuť streľbu a raz sa stal aj on svedkom toho, ako československí pohraničníci zavraždili človeka.

30.6. o 17:55, Dvojka
Osudy Jiřího Málka: Z politického väzňa vyšetrovateľ komunistických zločinov
Keď si tri roky po oslobodení násilím uzurpovali moc v Československu komunisti, s nevôľou sledoval mladý vysokoškolák Jiří Málek celé dianie – prenasledovanie aj prvé politické procesy. Už ako chlapec pomáhal na konci vojny v odboji proti nacistom a veril, že proti neslobode musia znova niečo urobiť.
Politický väzeň Jiří Málek sa stal po nežnej revolúcii vyšetrovateľom komunistických zločinov.

Dokumentárny cyklus Osudy: Nástup totality a päťdesiate roky sa celkovo skladá zo 14 príbehov. Druhá polovica cyklu sa na obrazovky RTVS dostane na jeseň.