Print this page

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Urobila tak v reakcii na to, ako vedenie RTVS odmietlo odvysielať reportáž jej kolegyne reportérky Lýdie Kokavcovej a zosadilo šéfku Reportérov Katarínu Začkovú.

„Post moderátorky som sa rozhodla zložiť po tlačových správach RTVS na adresu K. Začkovej, L. Kokavcovej a celej redakcie Reportérov, ako prejav protestu a solidarity s kolegyňami. Nadriadený P. Nittnaus moje rozhodnutie akceptoval,“ povedala pre Omediach.com moderátorka, ktorá je aj naďalej súčasťou redaktorského tímu Reportérov.

Podrobnosti: Reportáž o podozrení z plagiátorstva Kalavskej dostala v RTVS stopku, šéfka Reportérov bola odvolaná (VIDEO)

 

Lucia Virostková začínala v Rádiu Twist. Absolvovala stáž v BBC, 5 rokov v internetovom denníku EuObserver v Bruseli a zároveň bola spravodajkyňou v Bruseli pre denníky SME, HN, a neskôr aj pre Rádio Slovensko. Následne pôsobila v Rádiožurnále a neskôr ako dramaturgička a moderátorka relácie Z prvej ruky na Rádiu Slovensko. Moderovala aj niekoľko predvolebných diskusií. Reportérov moderovala od roku 2018. 

Moderátorka sa vzdala postu ešte pred odvysielaním kontroverznej reportáže

V pondelok RTVS v rámci Reportérov odvysielala kontroverznú reportáž o rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s názvom Za oponou rozsudku. Moderátorom relácie bol Peter Nittnaus, ktorý v RTVS pôsobí na pozícii vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky a po zosadení Kataríny Začkovej sa stal poverený vedením redakcie Reportérov.

Pred dvoma týždňami mala RTVS odvysielať vydanie reportáže Lýdie Kokavcovej, na ktorú redakcia v predstihu zverejnila na facebooku upútavku. Reportáž o podozrení z plagiátorstva pri dizertačných prácach exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej a jej školiteľa Juraja Bencu nakoniec RTVS neodvysielala.

Šéf RTVS Jaroslav Rezník redaktorom následne oznámil, že nedodržali termíny so scenárom, hoci predtým takú povinnosť redakcia nemala, a aj to, že zástupca právneho odboru odvysielanie reportáže neodporúčal.

Zároveň odvolal šéfku Reportérov Katarínu Začkovú a Reportérom zamedzili prístup k facabookovej stránke Reportérov.

Pokúšame sa získať stanovisko RTVS kto bude novým trvalým moderátorom Reportérov.