Print this page

Matovič mal špeciálny príhovor na Markíze, JOJ, RTVS aj TA3: Sme v tom všetci spolu (VIDEO) Foto: Markíza

Je piatok večer a o pár hodín sa začne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

Predseda vlády Igor Matovič sa pri tejto príležitosti prihovoril všetkým občanom, aby sa ho zúčastnili. Jeho príhovor odvysielali vo svojich hlavných správach všetky celoplošné slovenské televízie: RTVS, Markíza, JOJ aj TA3.

Počas prejavu si zložil rúško, chcel tým ukázať, že testovanie má pomôcť k tomu, aby "sme všetci mohli žiť normálny život."

"Pozývam vás, poďte. Máme obrovskú šancu týmto liekom, našim slovenským unikátnym liekom, vykročiť v ústrety slobode a lepšej budúcnosti. Máme veľkú šancu ukázať aj Európe a svetu, že sa to dá aj inak, bez toho, aby sme si zatvárali ekonomiku a milióny ľudí boli bez práce," povedal premiér.

Celý prejav:

Milé dámy, milí páni, dovoľte mi, aby som sa vám takto večer prihovoril a symbolicky vbehol do vašich obývačiek.

Rúško, ktoré nosíme, sa stalo symbolom toho, že sa chránime. Už sedem mesiacov bojujeme proti nepriateľovi, ktorého nevidíme, ale je mimoriadne silný. Dovoľte mi tak symbolicky si ho teraz zložiť. Skladám si ho preto, lebo v tejto miestnosti som sám. Ale túžim, aby sme v tejto miestnosti v budúcnosti boli desiati, dvadsiati… aby sme sa radovali, aby sme žili náš zvyčajný život. Avšak situácia dnes je mimoriadne vážna.

Vieme všetci, že sa musíme chrániť a ešte dlho, dlho to potrvá. Sila nepriateľa narástla tak, že ho dnes nevieme zastaviť. Horí celá Európa a spolu s ňou aj Slovensko. Dramaticky pribúda počet chorých ľudí, dramaticky pribúdajú pacienti v nemocniciach, dramaticky pribúdajú mŕtvi, ktorí nás pre covid-19 opustili.

V tejto chvíli celý svet, Európa aj my na Slovensku hľadáme recept, ako tomu brániť. Európske krajiny sa zatvárajú a prijímajú takzvané lockdowny, to znamená, že si zatvárajú ekonomiku, ľudia nechodia do práce. Je to vari jediná cesta?

Aj naši slovenskí odborníci hovorili: Zatvorme celé Slovensko na tri týždne, lebo iná cesta nie je. My sme sa nakoniec rozhodli, že skúsime ešte posledný – áno, priznávam – pokus. Pokus, ktorý v Európe ani na svete nemá obdoby.

Na druhej strane Európa a svet dnes na nás pozerajú. Pozerajú na nás, ako zvládneme celoplošné pretestovanie antigénovými testami. Sú to nové testy, ktoré umožňujú veľmi rýchlym spôsobom, hoci nie tak presne ako PCR testy, zistiť, kto je chorý a kto nie. Urobili sme pilotné pretestovanie na Orave a v Bardejove a výsledok bol úžasný. 5600 ľudí, ktorí boli pozitívni, zrazu tento týždeň nechodia medzi iných ľudí a zbytočne nenakazia ďalších. Chráni to životy a chráni to zdravie.

Zajtra a pozajtra nás čaká najväčší projekt, aký kedy Slovenská republika zorganizovala. Má ho na starosti armáda alebo oficiálne Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Urobili skvelú prácu. Obsadili všetky tímy a áno, v tejto chvíli mám chýba v niekoľkých stovkách týchto tímov ešte pár desiatok či stoviek zdravotníkov.

Pevne verím, že keď pôjdeme takto ďalej a vojaci a vojačky budú makať na dvesto percent, že ráno budeme mať všetky tímy pripravené. A budete môcť prísť.

A ja vás pozývam. Poďte, sme všetci na jednej lodi, bez ohľadu na to, aké máme politické presvedčenie, v akého boha veríme alebo či v Boha veríme. Poďme možno takto symbolicky blízko Sviatku všetkých svätých si pripomenúť, čo je na našom živote najdôležitejšie. Je to boj za zdravie a sú to naše životy.

Pozývam vás, poďte. Máme obrovskú šancu týmto liekom, áno, naším slovenským unikátnym liekom, vykročiť v ústrety slobode a lepšej budúcnosti. Máme veľkú šancu ukázať aj Európe a svetu, že dá sa aj inak. Bez toho, aby sme si zatvárali ekonomiku a milióny ľudí boli bez práce doma.

Pozývam vás, poďte. Sme všetci na jednej lodi, sme v tom všetci spolu a som presvedčený, že spoločne to dokážeme.

Držme si palce.